Strategia PDL pleacă de la numărul de mandate pe care democrat-liberalii le deţin în acest moment în Parlament. Ţinta pedeliştilor este ca la scrutinul din decembrie, Alianţa de Dreapta să obţină în jur de 130-140 de locuri de deputaţi şi senatori, dintre care 30 să fie aduse prin intermediul sateliţilor PNŢCD, Partidul Noua Republică şi Forţa Civică.
„Formula de distribuire a candidaturilor va fi 7-1-1-1. Din zece colegii, şapte revin PDL şi câte unul pentru PNŢCD, PNR şi FC”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre liderii democrat-liberali. Respectiva formulă se traduce în teritoriu prin acordarea în medie a câte două colegii aliaţilor PDL. În principiu, respectivele colegii nu vor fi din rândul celor câştigate în 2008 de către pedelişti, astfel încât actualii parlamentari să îşi poată păstra candidaturile.
Strategia trasată în Modrogan îi mulţumeşte atât pe actualii deputaţi şi senatori PDL, cât şi pe liderii de organizaţii, care au o singură întrebare: vor reuşi cele trei partide să atragă suficienţi candidaţi?
„În judeţul meu vor primi două colegii, conform înţelegerii. Le dau şi trei numai să aibă oameni, numai să nu mă trezesc că înaintea alegerilor vin la mine şi îmi spun că vor să ia de la noi”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET un lider din teritoriu.
„Nu este o problemă”, spune însă, preşedintele Noii Republici, Mihail Neamţu, precizând pentru ROMÂNIATV.NET că lucrurile sunt puse la punct.
„Avem deja 60 de candidaturi şi alte 100 sunt în aşteptare. Le vom evalua pentru că avem un proces de selecţie”, a spus Neamţu.
Primul filtru impus celor care vor să candideze din partea Noii Republici va fi cel referitor la trecutul politic. „Nu vom accepta oameni care au fost la PRM, PSD şi UNPR. Vom avea doar oameni cu convingeri de dreapta”, a adăugat pentru ROMÂNIATV.NET Mihail Neamţu.
În tabăra PDL situaţia este ceva mai clară. Cum fiecare parlamentar democrat-liberal poate candida din nou în colegiul care l-a trimis în Parlament, pedeliştii trebuie doar să completeze cu candidaţi colegiile rămase disponibile după „cedarea” făcută partidelor-satelit. Singura retragere remarcabilă anunţată până acum este cea a lui Radu Berceanu, care nu va mai candida pentru un nou mandat.
„Toţi parlamentarii îşi vor păstra colegiile, iar pentru celelalte colegii se vor discuta formulele în vederea candidaturilor cu aliaţii noştri. Putem să ne gândim că împreună vom lua spre 30%, poate chiar mai mult, însă important nu este procentul ci numărul de mandate rezultate în urma distribuirii”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, vicepreşedintele PDL, Gabriel Berca.
Disputele interne şi „maşina de teren fără plăcuţe de înmatriculare„
Până la finalizarea listelor de candidaturi, Alianţa de Dreapta trebuie mai întâi să-şi rezolve problemele juridice. Contestaţia făcută la Tribunal, împiedică deocamdată Noua Republică să semneze protocolul cu celelalte trei formaţiuni. Aşa se facă că duminică protocolul Alianţei va fi semnat doar de PDL, PNŢCD şi Forţa Civică.
„Noua Republică a produs un autoturism de teren care rezistă la orice hârtoape, are şoferi performanţi, dar problema e că numărul de înmatriculare întârzie din cauza birocraţiei. Poate că până la urmă vom împrumuta altul”, a descris situaţia Mihail Neamţu, declarând pentru ROMÂNIATV.NET că nu va renunţa la planul iniţial.
„Totul rămâne valabil. Noua Republică oferă soluţii politice şi economice, criterii de integritate şi candidaţi”, spune Neamţu.
Trei variante va avea Noua Republică pentru a se prezenta totuşi la alegeri. Prima este cea a aderării la protocol, imediat după soluţionarea problemelor juridice. În cazul în care vor rămâne cu „înmatricularea” blocată, candidaţii Noii Republici vor figura cel mai probabil pe listele PNŢCD, ultima variantă fiind aceea de a apela la liste separate, ca independenţi.
Eşecul înregistrării la timp a PNR îi şubrezeşte lui Mihail Neamţu şi poziţia de negociere la masa Alianţei, cu atât mai mult cu cât în ultimele zile a stârnit nemulţumirea partenerilor. După ce a fost criticat de PDL pentru criteriile de integritate cu care a venit în Modrogan, Neamţu a declanşat şi un război de gherilă cu Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, despre care a afirmat că are „soluţii neinspirate” care avantajează traseiştii. Fapt care a atras după sine şi reacţia democrat-liberalilor. Prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea, a declarat, miercuri, că acuzaţiile lui Mihail Neamţu, la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu vin din „lipsa de experienţă politică” şi că şeful Noii Republici trebuie să înţeleagă că mai importantă decât „culoarea cămăşii lui ungureanu” este „oferirea unei alternative politice”.