Facebook, auditat de organismele UE pentru evaluarea protecţiei datelor şi siguranţa datelor personale

Organismele Uniunii Europene ar trebui să primească permisiunea de a audita Facebook pentru a evalua protecţia datelor şi siguranţa datelor personale ale utilizatorilor, se menţionează într-o rezoluţie adoptată miercuri de eurodeputaţii din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE).
Filip Stan
10 oct. 2018, 15:29
Facebook, auditat de organismele UE pentru evaluarea protecţiei datelor şi siguranţa datelor personale

Eurodeputaţii iau notă de ameliorările de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica, dar reamintesc că această companie nu a realizat încă auditul intern complet pe care l-a promis. Ei au recomandat Facebook să realizeze „modificări substanţiale la platforma ei” pentru a se conforma legii de protecţie a datelor din UE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE.

Comisia LIBE face apel la Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) şi la Comitetul European pentru Protecţia Datelor (CEPD) să efectueze „un audit independent şi complet” şi să prezinte concluziile Comisiei Europene şi Parlamentului European, precum şi parlamentelor naţionale.

Rezoluţia, care a trecut cu 41 de voturi pentru, zece împotrivă şi o abţinere, include concluziile întâlnirii din luna mai dintre eurodeputaţi şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, precum şi ale celor trei audieri care au urmat pentru analizarea impactului pe care l-a avut încălcarea regulilor confidenţialităţii datelor Facebook de către Cambridge Analytica, potrivit Agerpres.

Eurodeputaţii notează că Regulamentul general de protecţie a datelor (GDPR) şi noile reguli privind finanţarea partidelor europene prevăd deja sancţiuni pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia datelor pentru a influenţa rezultatele alegerilor.

Pentru a preveni amestecul în alegeri prin intermediul social media, ei mai propun şi aplicarea unor măsuri de protecţie electorale „off-line”, precum reguli de transparenţă şi limite ale cheltuielilor sau tratamentul egal al candidaţilor. De asemenea, ei susţin că ar trebui să fie mai uşor să fie recunoscută reclama politică online plătită şi organizaţia din spatele ei.

În acelaşi timp, rezoluţia cere interdicţia de a crea profile ale consumatorilor în scopuri electorale, inclusiv folosirea comportamentului online care ar putea dezvălui preferinţele politice.

Platformele de social media ar trebui să eticheteze conţinuturile distribuite de boţi şi să accelereze procesul de înlăturare a conturilor false, menţionează rezoluţia, care insistă şi asupra auditurilor obligatorii după campanii electorale pentru a se asigura că datele personale sunt şterse.

De asemenea, ei vor ca statele membre să poată investiga, cu sprijinul Eurojust dacă este necesar, presupusele utilizări inadecvate ale spaţiului politic online de către forţe străine, informează Agerpres.

Europarlamentarii fac apel la Comisia Europeană să actualizeze regulile concurenţei pentru a reflecta realitatea digitală, să analizeze posibilul monopol al platformelor de social media şi să auditeze activităţile industriei de publicitate pe social media.

Citeşte şi Facebook îţi păstrează informaţiile şi după „radiere”

Nu în ultimul rând, textul cere creşterea gradului de responsabilitate şi transparenţă asupra datelor procesate în baza unui algoritm de către orice actor, indiferent că este unul privat sau public.

Eurodeputaţii le cer tuturor instituţiilor, agenţiilor şi organismelor UE să verifice dacă paginile lor de social media şi instrumentele analitice şi de marketing utilizate „nu cumva pun în pericol datele personale ale cetăţenilor”. Dacă va fi necesar, ei sugerează să ia în considerare închiderea conturilor de Facebook pentru a proteja datele personale ale oricărui individ care îi contactează.

De asemenea, eurodeputaţii fac apel la Comisia Europeană să suspende acordul aşa-numit „Privacy Shield” (Scut de protecţie pentru datele private), menit să-i protejeze pe cetăţenii UE ale căror date personale sunt transferate în SUA în scopuri comerciale, întrucât autorităţile americane nu s-au conformat prevederilor sale până la 1 septembrie 2018. Rezoluţia va fi supusă votului plenului PE în următoarea sesiune de la Strasbourg, din perioada 22-25 octombrie, scrie Agerpres.

„Deşi multe întrebări rămân fără răspuns, o concluzie este clară: sunt necesare mai multe acţiuni pentru a pune în aplicare legea şi pentru a asigura o transparenţă reală de la companii precum Facebook în ceea ce priveşte metodele de procesare a datelor, urmărirea, crearea de profiluri şi utilizarea algoritmilor. (…) Această rezoluţie clarifică faptul că aşteptăm măsuri de protejare a dreptului cetăţenilor la viaţa privată, la protecţia datelor şi la libertatea de exprimare”, a declarat preşedintele Comisiei LIBE, britanicul Claude Moraes, într-un interviu acordat site-ului PE după votul de miercuri.

Întrebat cum poate fi prevenită manipularea procesului electoral în statele membre în perspectiva alegerilor europene, el a spus că în SUA au fost introduse recent cerinţe pentru a verifica identitatea, locul şi sponsorul publicităţii politice şi că „aceleaşi standarde ar trebui aplicate şi în UE”‘, potrivit Agerpres.

„În plus, trebuie să ne uitam la modul în care partidele politice utilizează platforme sociale în scopuri de campanie. Este necesară elaborarea unui cod de conduită cu participarea tuturor actorilor interesaţi. În caz contrar, va fi necesară o acţiune legislativă”, a mai spus el.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Concediul 2024. Ce se întâmplă, de fapt, cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului. Asta spune legea
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Episodul de iarnă se încheie: vreme frumoasă de alegeri
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy