Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării a semnat contractul pentru vânarea mistreţilor din Deltă

Mălin Muşetescu, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), a anunţat semnarea joi a contractului cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Tulcea pentru vânătoarea de extracţie a mistreţilor şi şacalilor din Rezervaţie, acţiune inclusă în programul de combatere a pestei porcine africane (PPA), a declarat presei guvernatorul Deltei, Mălin Muşetescu.
Romania TV
11 oct. 2018, 12:54
Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării a semnat contractul pentru vânarea mistreţilor din Deltă

„Azi semnăm contractul, iar decizia va fi comunicată Ministerului Administraţiei şi Internelor. Probabil că săptămâna viitoare vom începe (vânătoare de extracţie, n.red.). Nu ştiu câţi mistreţi vom găsi. Toate informaţiile noastre din teren spun că la ora asta avem o populaţie foarte rarefiată de mistreţi. Sunt foarte puţine urme proaspete”, a afirmat guvernatorul.

Mălin Muşetescu a explicat întârzierea semnării contractului cu Direcţia Silvică prin necesitatea organizarea unei licitaţii şi cea a depăşirii termenului de contestaţie a rezultatelor acesteia.

„Vreau ca la acţiunile de extracţie să fie prezentă presa pentru a fi cât mai transparenţi şi pentru a demonstra că nu au loc abuzuri vizavi de alte specii care nu sunt în colimatorul acestor vânători de extracţii”, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

Administraţia RBDD va comunica autorităţilor locale din Deltă când vor avea loc acţiunile de extracţie a mistreţilor şi şacalilor, iar acestea să informeze la rândul lor populaţia, astfel încât să fie evitate incidentele.

Muşetescu a menţionat că nu este vânător şi a precizat că din informaţiile pe care le deţine în perioada aceasta, când Dunărea are cote scăzute, capturarea şacalilor este dificilă.

„Şacalul se vânează în general pe apele mari care restrâng suprafeţele de uscat şi atunci şacalul va fi masat pe zone mult mai restrânse şi va fi mai uşor de găsit. Mistreţul în general se vânează în perioada de iarnă”, a afirmat guvernatorul.

Judeţul Tulcea a avut în acest an cele mai multe focare de PPA din România, însă în ultimele săptămâni medicii veterinari nu au mai înregistrat nicio suspiciune.

Primele focare de PPA au apărut în judeţul Tulcea la începutul lunii iunie a acestui an, în localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării, care constituie frontieră între România şi Ucraina. Până la începutul acestei luni, virusul a fost confirmat în peste 500 de gospodării din circa 75 de localităţi, iar pentru eliminarea pericolului răspândirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventivă a suinelor din circa 50 de localităţi.

Conform unei decizii adoptată la 1 august de Comitetul ministerul pentru situaţii de urgenţă privind combaterea PPA, în ariile naturale protejate, inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, la fel ca în judeţul Constanţa şi în Insula Mare a Brăilei şi în Balta Ialomiţei, toţi mistreţii şi prădătorii, cu excepţia speciilor aflate pe cale de dispariţie, trebuie ucişi.

Spynews
Ce le-a transmis ispita Anamaria de la Insula iubirii lui Claudiu și Simonei după ce au decis să plece separat, dar s-au împăcat ulterior: „Lui nu am ce să îi reproșez”. A recunoscut că a fost atrasă de el
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Municipiul din România care i-a fermecat pe turiștii străini cu un singur eveniment: “E mult mai frumos în realitate”
Capital.ro
Putin a dat ordinul. Se întâmplă pe 24 august. Nu mai e cale de întoarcere
Playtech.ro
Ce a făcut o pensionară după ce a văzut o pensie de 5 ori mai mare pe decizia de recalculare. A sărit de la 1.900 la...
DailyBusiness
Se poate merge la hotel, pe litoral, cu 38 DE LEI PE NOAPTE! Care e cea mai ieftină stațiune
Adevarul
Silver, soldatul rus care și-a aruncat în aer comandanții și a dezertat la ucraineni. „Nu am vrut să mor pentru Putin”
Spynews
Vlăduța Lupău își botează astăzi fiul! Artista trăiește emoții intense: ”Totul frumos organizat” | FOTO
Spynews
Dana Roba, mesaj dureros, după ce relația cu Beniamin a luat sfârșit! Make-up artistul trece prin momente dificile: ”Înainte de a răni un om...”
Evz.ro
Serialul Netflix care te va ține cu sufletul la gură. E în topul celor mai vizionate titluri de pe platformă
Ego.ro
Previziuni numerologice! Află modul unic prin care ești influențat azi!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Alertă de vreme severă în România! Meteorologii Accuweather anunță ce se va întâmpla între 22 august și 2 septembrie
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ce au descoperit medicii legiști în trupul lui Filip, băiețelul de 8 ani care a murit la bazinul de înot. Deși părea perfect sănătos, o anumită afecțiune l-a trădat
Capital.ro
Veste cumplită despre Monica Pop. România a izbucnit în lacrimi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Divorțul anului 2024: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au spus adio. Care sunt motivele despărțirii
MediaFlux
TRUMP se RĂZBUNĂ! Ce i-a FĂCUT Kamalei Harris. Susținătorii său au rămas UIMIȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...