Navele militare străine care ajung în Israel preferă în general portul Haifa, din nord, deşi acesta poate fi atins de rachete lansate de gruparea Hezbollah din Liban. Pe de altă parte, în Ashdod pot ajunge rachetele trase de palestinienii din Gaza, arată Reuters.
Vizita la Ashdod a distrugătorului Ross al US Navy (marina militară a SUA) „are o semnificaţie. Simbolizează alianţa profundă între Israel şi Statele Unite”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu chiar pe puntea navei. „Suntem hotărâţi să ne apărăm faţă de întărirea prezenţei militare iraniene în Siria. Preşedintele Trump sprijină pe deplin politica noastră în acest sens, iar faptul că acest distrugător face azi o vizită aici este o expresie a acestui sprijin”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
După ce a făcut turul navei şi a dat mâna cu membri ai echipajului, Netanyahu a luat parte la o ceremonie la bord, împreună cu soţia sa şi cu ambasadorul american în Israel.
Citeşte şi Netanyahu anunţă că va continua loviturile aeriene în Siria, în ciuda Rusiei
Purtătorul de cuvânt a Flotei a 6-a a SUA, comandorul Kyle Ranes, a declarat agenţiei Reuters că vizita USS Ross „întăreşte parteneriatul puternic şi de durată între naţiunile noastre”. „Efectuăm analize extinse ale tuturor instalaţiilor şi comunităţilor portuare unde acostează navele noastre şi care au posibilitatea de a se adapta la măsurile noastre de protecţie a forţelor conform necesităţii de a asigura securitatea marinarilor noştri”, a mai spus el, potrivit Agerpres.
Reutes apreciază că prezenţa marinei militare a SUA în al doilea port israelian poate constitui un indiciu al interesului Washingtonului de a-şi extinde opţiunile privind acostarea Flotei a 6-a, care acţionează în Marea Mediterană.