Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China

Oamenii de ştiinţă din China au reuşit să obţină în laborator pui de şoareci sănătoşi care provin din părinţi de acelaşi sex. Tehnologia, ce ridică numeroase probleme de ordin etic, este încă foarte departe de momentul în care ar putea fi aplicată şi pe oameni, informează AFP.
Romania TV
12 oct. 2018, 20:28
Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China

Studiul a fost publicat joi în revista americană Cell Stem Cell. Pentru a depăşi bariera care împiedică reproducerea părinţilor de acelaşi sex la mamifere, cercetătorii chinezi au utilizat celule stem modificate, pentru a elimina anumite gene.

Experimentul a avut rezultate mult mai concludente în cazul puilor născuţi din două femele de şoareci: 29 de astfel de pui au fost obţinuţi dintr-un total de 201 embrioni, care au trăit apoi până la vârste adulte şi au fost capabili să se reproducă pe cale naturală.

În schimb, puii rezultaţi din doi masculi au supravieţuit doar 48 de ore, iar cercetătorii asiatici intenţionează să demareze în curând un nou studiu, mai aprofundat, pentru a descifra motivele din cauza cărora acest proces nu a funcţionat.

A fost pentru prima dată când cercetări pe această temă au avut un rezultat atât de bun.

„Autorii studiului au făcut un pas foarte important înainte pentru a înţelege motivul pentru care mamiferele pot să se reproducă doar pe cale sexuată”, a comentat un expert care nu a participat la această cercetare, specialistul francez Christophe Galichet.

„Studii precedente au arătat că reproducerea şoarecilor provenind din două femele era posibilă (…) Puii s-au născut, însă au suferit din cauza unor întârzieri de dezvoltare”, a reamintit acelaşi expert, citat de Science Media Centre.

În 2004, prima naştere a unui şoarece ce avea material genetic provenind exclusiv de la femele a fost realizată de o echipă de cercetători niponi.

În stare naturală, există numeroase specii care sunt capabile să se reproducă prin intermediul unor metode ce nu implică existenţa unui cuplu mascul-femelă.

Reptilele, amfibienii şi peştii pot să se reproducă cu un singur părinte, însă acest proces este mult mai complicat în cazul mamiferelor.

„Am fost interesaţi să aflăm motivul pentru care mamiferele pot să suporte doar o reproducere sexuată”, a explicat unul dintre autorii studiului, Qi Zhou, cercetător la Academia chineză de ştiinţe.

Mamiferele moştenesc jumătate din genom de la mamă şi cealaltă jumătate de la tată.

Pe parcursul procesului de reproducere la mamifere, anumite gene sunt supuse unui mecanism esenţial de dezvoltare, denumit „amprentă parentală”.

„De neconceput” pentru oameni

În virtutea acestui mecanism, pentru aceeaşi genă, copia moştenită de la tată şi cea moştenită de la mamă nu se exprimă în acelaşi fel: una este activă şi cealaltă este inactivă.

Pentru a înşela acest mecanism şi, deci, pentru a se crea pui de şoareci proveniţi din părinţi de acelaşi sex, cercetătorii chinezi au utilizat celule stem embrionare haploide (ce conţin doar un exemplar din fiecare cromozom, nu doi, aşa cum se întâmplă în cazul reproducerii sexuate clasice).

Apoi, ei au modificat compoziţia genetică a acestor celule cu ajutorul unui proces complex, înainte de a le injecta în ovule de şoareci.

Procesul era diferit în cele două cazuri, în funcţie de situaţiile în care părinţii erau două femele sau doi masculi, prezentând un grad mai ridicat de complexitate atunci când părinţii erau doi masculi.

În teorie, această metodă, care ridică numeroase probleme de ordin etic, ar putea să permită dezvoltarea unei noi abordări în procesul de clonare a mamiferelor sau chiar să permită conceperea unui copil pentru cuplurile homosexuale.

Aceste perspective rămân totuşi îndepărtate, întrucât, dincolo de consideraţiile etice, astfel de metode se lovesc de mai multe obstacole tehnice.

„Este de neconceput să creezi un bebeluş uman în această manieră”, afirmă profesorul Cristophe Galichet, care lucrează la Francis Crick Institute, un centru de cercetări biomedicale din Londra.

„Dacă cineva ar vrea să încerce să creeze un bebeluş pentru cupluri de lesbiene sau de bărbaţi gay în această manieră, doar generarea unor celule stem modificate ar avea nevoie de un timp considerabil, cu o perspectivă foarte slabă de succes la finalul operaţiunii”, a estimat expertul francez.

„Riscul unor anomalii severe este prea ridicat şi va fi nevoie de mulţi ani de cercetări ştiinţifice, pe mai multe tipuri de animale, pentru ca oamenii de ştiinţă să reuşească să înţeleagă modul în care această metodă ar putea fi aplicată în condiţii de securitate deplină”, a adăugat un alt expert, Dusko Ilic, cercetător la King’s College din Londra.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Călin Georgescu a înfuriat acum toată planeta. A anunțat public în fața tuturor: Nu recunosc!
Playtech.ro
Trei cutremure într-o singură oră, în România! Pământul s-a mişcat în zone ciudate...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
De ce plătesc românii printre cele mai mari taxe pe salarii, deși sunt cei mai săraci din UE și ce e de făcut: „Timpul s-a scurs demult”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Probleme la căsătoria în aer liber. De vină e cununia civilă digitalizată
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Procurorii DIICOT, percheziții la reședința Ioanei Băsescu. Este vizată și ea într-un dosar controversat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a dat vestea cea mare: Eu în continuare merg pe turul doi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Schimbările climatice amenință economia imobiliară din SUA cu pierderi de 1,47 trilioane de dolari
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! A fost deschis DOSAR PENAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii