Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Lucian, preotul din Antiohia
Greco-catolice
Sf. pr. m. Lucian din Antiohia; Sf. Tereza de Avila
Romano-catolice
Duminica a 28-a de peste an
Sf. Tereza din Avila, fc. înv.
Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 octombrie.
Originar din Samosata, Siria, Sfântul Mucenic Lucian provenea dintr-o familie de vază. S-a stabilit în Antiohia unde a fost hirotonit preot. Aici a înfiinţat o şcoală catehetică renumită, printre cei care i-au frecventat cursurile a fost şi Sfântul Ioan Gură de Aur.
O mare realizare a Sfântului Luchian a fost revizuirea Septuagintei (textul grecesc al Sfintei Scripturi).
Sfântul Mucenic Luchian a suferit martiriul în timpul lui Maximian Daia (305-313), în Nicomidia, după ce a rostit cuvântul adevărului despre Hristos Dumnezeu înaintea împăratului.
Atât de greu şi de cumplit erau chinuiţi creştinii, încât adus în Nicomidia, Sfântul Lucian a descoperit că mulţi dintre ei se ascundeau şi vroiau să se lepede de creştinism. Pe toţi aceştia i-a sfătuit Sfântul Lucian cu puternicul său cuvânt şi i-a întărit spunându-le să nu se teamă de cei care ucid trupul, pentru că sufletul nu-l pot ucide, potrivit cuvântului Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei: „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena”. (Matei 10; 28)
Maximian auzise despre Sfântul Luchian că atât îi este de frumoasă faţa şi vorbele lui sunt atât de dulci, încât oricare, văzându-i cinstita lui faţă şi auzindu-i cuvintele, nu era cu putinţă ca să nu devină creştin. Din acest motiv, împăratul stătea la o oarecare distanţă de Sfântul Luchian, după o perdea, spre a nu fi atras la creştinism de faţa sa şi de cuvintele pe care acesta le rostea pentru adeverirea credinţei creştine. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)