Retragerea strategică în Deltă este primul demers comun în care liderii USL se întâlnesc în afara Bucureştiului, de la înfiinţarea Uniunii. Potrivit MEDIAFAX, în Deltă au fost deja convocate două mari reuniuni – vineri după-amiază va avea loc întâlnirea aleşilor locali ai USL, iar sâmbătă dimineaţă şedinţa comună a Comitetelor Executive ale PSD şi PNL.
Înalţii oaspeţi ai Deltei vor fi cazaţi în exclusivistul „Puflene Resort” din Murighiol. Cei mai mulţi dintre social-democraţi şi liberali vor ajunge în Deltă încă de joi seară, preşedintele PSD Victor Ponta fiind acolo de joi dimineaţă. Liderul liberalilor, Crin Antonescu, va pleca şi el spre Deltă în cursul zilei de vineri. La reuniuni nu vor fi prezenţi, însă, toţi social-democraţii din BPN, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi vicepreşedintele Marian Vanghelie numărându-se, se pare, printre absenţi.
Potrivit unor surse, „retreat-ul” din Deltă fusese iniţial plănuit doar la nivelul PSD, dar, ulterior, a fost cooptat şi PNL, partid care nu era obişnuit cu astfel de retrageri strategice prin locuri pitoreşti şi greu accesibile.
Reuniunile USL au fost convocate, practic, pentru a valida negocierile din interiorul alianţelor PSD-UNPR şi PNL-PC privind împărţirea colegiilor eligibile pentru alegerile parlamentare.
Liderii USL nici nu concep că vor pierde alegerile parlamentare. Ei îşi bazează strategia pe câştigarea celor mai multe posturi de parlamentari, astfel încât USL să constituie şi majoritatea parlamentară viitoare. Astfel, USL consideră că toate colegiile, în afara celor în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, sunt eligibile.
Negocierile privind colegiile urmează a fi finalizate în cursul acestui week-end, în Deltă, şi validate de structurile de conducere ale PSD şi PNL. Până în acest moment, potrivit unor surse citate de MEDIAFAX, în baza negocierilor care au avut deja loc, PNL va ceda PC 21 de colegii eligibile, iar PSD va ceda UNPR 24 de colegii eligibile, păstrând principiul parităţii între PSD şi PNL.
Pe de altă parte, este de aşteptat ca tot la reuniunile din Deltă să se facă şi o analiză a rezultatului obţinut de organizaţiile locale la referendum, precum şi o strategie privind alegerile parlamentarele şi viitorul program de guvernare al USL.