Pilonul II de pensii a devenit obligatoriu in urma cu 11 ani, insa putini romani stiu ce suma au acumulat in cont pana acum.
Stiati ca acest lucru se poate afla foarte usor? Iata ce trebuie sa faceti:
– intrati pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara si completati formularul de pe ACEASTA pagina: https://asfromania.ro/scr/petitiiFP Arata ca in imaginea de mai jos:
– in termen de maxim 10 zile de la completarea formularului vei fi contactat de un consultant care iti va spune ce fond administreaza contributiile tale la pilonul II de pensii.
– ulterior, dupa ce ai aflat fondul care iti administreaza banii, trebuie sa ceri informatii de la compania respectiva. Puteti consulta online nivelul contributiilor accesand urmatoarele link-uri:
Fondul NN (administrat de NN Pensii)
Fondul AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private)
Fondul Metropolitan Life (administrat de Metropolitan Life Pensii)
Fondul Vital (administrat de Aegon Pensii)
Fondul Aripi (administrat de Generali Fonduri de Pensii)
Fondul BCR (administrat de BCR Pensii)
Fondul BRD (administrat de BRD Pensii)
„Aproape un milion de români au cel puţin 10.000 de lei în cont (n.r. – în contul de Pilonul II de pensii) şi nu cunosc acest lucru. Asta înseamnă că fie consideră că au mai puţin de 10.000 de lei, fie că nu ştiu deloc că au bani în Pilonul II. Asta reprezintă un lucru care să ne dea şi nouă de gândit (n.r. – ca asociaţie şi fonduri de pensii private) şi românilor”, a spus Radu Crăciun, preşedintele APAPR, într-o conferinţă de presă.
Estimarea s-a făcut pe baza unor extrapolări. Într-un studiu sociologic realizat de către compania de cercetare Isra Center, la solicitarea APAPR, una dintre întrebări a fost „Ştiţi câţi bani aveţi în contul de pensii?”. Doar 3% dintre respondenţi au afirmat că au peste 10.000 de lei.
Pilonul II, care a fost lansat în mai 2008, cumula active nete de 9,9 miliarde de euro, la finele lunii septembrie, în creştere cu 5,5% faţă de finele primul semestru, care erau administrate de şapte fonduri. La acesta erau 7,18 milioane de participanţi, comparativ cu finele primului semestru, când erau 7,15 milioane de participanţi.
Pentru Pilonul II, contribuţiile totale virate în acest an vor fi de 7,7 miliarde de lei (1,65 miliarde de euro), o creştere de 8,5%, comparativ cu anul trecut, mai arată calculele APAPR.
Studiul Isra Center a fost realizat, cantitativ, la nivel urban, în perioada 28 august – 13 septembrie 2018, pe un eşantion de 907 persoane cu vârsta de 20-55 ani, eroarea de eşantionare fiind de +/- 3,25%. Studiul a fost completat de o analiză cantitativă pe trei focus grupuri (25- 35 ani, 36- 45 ani, 46- 55 ani), cu o durată de 2,5 ore, desfăşurate în Bucureşti, precedate de două zile de completare a unui jurnal.
APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private şi 3 bănci depozitare) şi o reprezentativitate de 100% pe piaţa pensiilor private. Asociaţia este afiliată la federaţia europeană de profil, PensionsEurope.