Daea: Banii pe care trebuiau să-i primească fermierii ca restanţe din 2016 nu au legătură cu subvenţiile actuale

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor începând din 16 octombrie nu au legătură cu sumele plătite ca şi corecţii din 2016 pentru circa 93.000 de fermieri, în contul celor 16 milioane de euro despre care se spunea că au fost pierduţi, a explicat, marţi seară, la TVR 1, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Romania TV
16 oct. 2018, 19:44
Daea: Banii pe care trebuiau să-i primească fermierii ca restanţe din 2016 nu au legătură cu subvenţiile actuale

„Din 2016, trebuia să introducem în sistem o corecţie financiară, prin care cei care aveau peste 2.000 de euro ca sumă ce i se cuvine în condiţiile în care este fermier, avea deci o anumită corecţie şi sistemul respectiv trebuia să răspundă. Acest lucru i-a afectat pe unii cu anumite sume care s-au pierdut atunci, în total 16 milioane de euro. Au fost afectaţi în jur de 93.000 de fermieri. Ce am făcut noi? Ne-am dus pe firul banilor respectivi, am motivat, ne-am dus la Uniunea Europeană, am luat banii, am creat sistemul şi practic acum le dăm banii. Deci, bani care se considerau pierduţi. Ce s-a scris în presă este o interpretare răutăcioasă şi pe care vreau să o scot din discuţie. Sunt banii pe care trebuiau să îi aibă fermierii din 2016. Aceşti bani s-au recuperat, s-au dat acum. În fluxul de plăţi sunt anumite corecţii, care înseamnă mecanisme pe care le-au creat la nivelul Uniunii Europene. Au fost oameni care au încasat mai puţini bani, dar nu are treabă cu subvenţia actuală, cu plăţile actuale. Sunt nişte sume suplimentare. Vorbim despre corecţii din urmă, iar subvenţiile de azi sunt altceva. Vreau să-i asigur pe fermieri că ministrul Daea, cât va fi ministru, va lua toţi banii de la Uniunea Europeană şi îi va da la timp fermierilor indiferent de greutăţi, care sunt enorme”, a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat, totodată, că 866.000 de fermieri vor primi avansul de 70% pe subvenţiile cuvenite până la 1 decembrie 2018, urmând ca după această dată să fie achitat şi diferenţa de bani.

„Toţi cei 866.000 de fermieri vor primi până la 1 decembrie avansul de 70% din suma totală care le revine pe suprafaţa cultivată. Deci, din 200 de euro la hectar, în funcţie de suprafaţa specifică, ar fi 140 de euro pe hectar. Uniunea Europeană îţi dă voie să plăteşti doar 50% ca avans, dar noi am mers la Uniunea Europeană unde am justificat că e o situaţie grea, că se lucrează greu, că este secetă. Astfel, României, ca şi altor state, a fost dată această decizie din partea DG Agri (de a acorda 70% ca plată avans pe suprafaţă, n.r.). Dăm subvenţiile până la 1 decembrie, iar de la 1 decembrie începem să dăm plata regulară, toţi banii, la timp şi fără echivoc. Fermierul român, indiferent de ce suprafaţă are, se va prezenta o singură dată la APIA pentru depunerea cererii. Toamna a fost bună din punct de vedere al adunării recoltei. Un an capricios, dar cu rezultate bune. Restul banilor vor veni de la 1 decembrie şi mi-am făcut un program, astfel încât anul acesta să dăm peste 1,5 miliarde de euro ca subvenţii în perioada aceasta grea pentru realizarea însămânţărilor”, a menţionat oficialul.

Potrivit ministrului, până la ora actuală, pe plăţile directe România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană, cu 99,61% atragere de fonduri din totalul de 1,801 miliarde de euro, alocate de la Bruxelles.

„Nu am dormit absolut deloc. Programul pentru subvenţii este un obiectiv al Guvernului pentru a da la timp subvenţiile fermierilor. Data de 15 octombrie a fost asumată, iar avansul a început să fie dat la cumpăna nopţii de 16 octombrie, la primul minut după miezul nopţii. Un program bine aranjat ca un fermoar, dinte cu dinte. La orele 6:00 dimineaţă am dat drumul şi banii au plecat către 102.640 de fermieri. Noi am avut bani de la Uniunea Europeană pentru plăţile directe 1,801 miliarde de euro, iar 1,793 miliarde de euro am adus în ţară, deci 99,61% îndeplinit. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană. Prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală ne-am propus să aducem în ţară 1,2 miliarde de euro. Ştiţi cât avem acum? Ieri am încheiat practic anul de subvenţii, cu 1,215 miliarde de euro pe proiecte”, a subliniat Petre Daea.

Guvernul a aprobat pe 4 octombrie 2018 hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, dar şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Astfel, plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă este de 102,5 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv – 5 euro/ha şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv – 50,3 euro/ha, plata pentru înverzire – 58,2 euro/ha şi plata pentru tinerii fermieri – 25,8 euro/ha. Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafeţelor determinate.

Pentru speciile ovine/caprine, plăţile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând să se stabilească şi cuantumul pe cap de animal.

Fermierii români au depus în perioada 1 martie – 15 mai a.c. peste 866.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017, în timp ce anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafaţă de 9,545 milioane hectare.

Plafonul alocat României pentru plăţile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.

Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,6638 lei/euro.

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Nicuşor Dan: Analiză post-electorală și apel pentru o președintă pro-europeană
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”