Începe plata alocaţiilor pentru copiii cu Cerinţe Educaţionale Speciale din sectorul 4

792 de preşcolari şi elevi cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) din grădiniţele, şcolile şi liceele din sectorul 4, vor primi, începand de săptămâna aceasta,  alocaţiile de hrană şi bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării, transport, materiale igienico-sanitare și cultural-sportive. Cei peste 700.000 lei alocați de la bugetul de stat prin Ministerul de Finante, către Primăria Sectorului 4, vor fi plătiți pentru perioada ianuarie – iunie 2018, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ (D.A.U.I.).
Romania TV
17 oct. 2018, 08:42
Începe plata alocaţiilor pentru copiii cu Cerinţe Educaţionale Speciale din sectorul 4

„De aceste alocații vor beneficia 792 de preșcolari și elevi care studiază în grădinițe, școli și licee din sectorul 4, atât în învățământul de masă, cât și în școlile speciale. Ne bucurăm că putem veni în sfârșit în întâmpinarea nevoilor acestor copii și ale familiilor lor, astfel încât atât preșcolarii, cât și elevii din sectorul 4 să poată beneficia de toate drepturile pe care le conferă legea. Indiferent de școala la care studiază, indiferent de forma de învățământ pe care o urmează, copiii noștri trebuie stimulați și sprijiniți să studieze, pentru că educația reprezintă baza dezvoltării societății, în general și a comunității noastre, în particular”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Astfel, în timp ce în școlile speciale din sectorul 4 sunt înregistrați 466 de elevi cu cerințe educaționale speciale, în învățământul de masă studiază 326 de astfel de elevi și preșcolari, după cum urmează:

  • grădinițe: 20 de preșcolari;
  • învățământ primar: 105 elevi;
  • învățământ gimnazial: 180 elevi;
  • licee: 21 elevi.

„Este important de știut că de aceste alocații de hrană și cazarmament beneficiază doar copiii – preșcolari și elevi – care îndeplinesc condițiile legale, impuse de Hotărârea Guvernului nr. 564/2017. Și doar aceia pentru care s-au depus cereri în acest sens. Având în vedere modalitatea în care aceste sume sunt alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, pe liste clare, cei pentru care nu au fost depuse cereri nu mai pot beneficia de aceste alocații. Precizarea este valabilă și în cazul celor care depun cereri pentru plata retroactivă a alocațiilor. Nu mai pot fi plătite alocații neachitate din 2016 și 2017”, a explicat directorul general al D.A.U.I., Ana – Maria Mocăniță.

 

Sume totale plătite copiilor, în funcție de vârstă și de frecvența la cursuri

Guvernul a impus, prin aceeași hotărâre, și sumele acordate copiilor cu cerințe educaționale speciale. Astfel, dacă în cazul elevilor, alocația de hrană se acordă în sumă fixă, de 16,60 de lei/zi, iar în cazul preșcolarilor – de 12 lei/zi, valoarea totală a drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării etc. variază de la 366 la 844 de lei pe an, în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează copilul.

Iată care sunt sumele maxime de care pot beneficia acum copiii cu cerințe educaționale speciale din sectorul 4, pentru perioada ianuarie – iunie 2018, în funcție de grupa de vârstă și de participarea la cursuri:

Copil de la 3 la 7 ani   – aproximativ 1.710 lei

Elev de la 7 la 14 ani – aproximativ 1.767 de lei

Elev de la 14 la 18 ani  – aproximativ 1.838 lei

Tânăr de la 18 la 26 ani  – aproximativ 1.883 lei

 

Ce spune legea

Hotărârea Guvernului nr. 564/2017 reglementează strict cine sunt beneficiarii acestor alocații și modalitatea în care aceste sume sunt acordate.

Astfel, potrivit actului normativ, beneficiarii sunt copiii școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

  1. a) copiii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă;
  2. b) copiii cu CES integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă;
  3. c) copiii cu CES din învățământul special;
  4. d) copiii cu CES care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni pentru care se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați;
  5. e) copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, pentru care se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

La baza dosarelor depuse pentru obținerea acestor drepturi stă, potrivit aceleiași legi, certificatul de orientare școlară și profesională – documentul/actul oficial eliberat de către centrele județene de resurse și de asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și de Asistență Educațională, denumite în continuare CJRAE/CMBRAE, conform prevederilor legale în vigoare. Acesta cuprinde diagnosticul/deficiența, gradul acestuia/acesteia, în funcție de care copiii cu CES sunt orientați în învățământul de masă sau în învățământul special.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, prezența la cursuri este obligatorie pentru acordarea alocației de hrană:

Art. 3, alin. (2) – “Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.”

Art. 3, alin. (3)  – “Alocația zilnică de hrană nu se acordă pentru zilele în care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici în perioada vacanțelor școlare”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Ce este interzis să faci pe locul de parcare. Nici să schimbi uleiul nu e permis
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Donald Trump, lovitură pentru Putin! Liderul SUA a anunțat după bombardarea Kievului
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”