Prin intermediul companiei sale de producţie Plan B, Brad Pitt se pregăteşte să abordeze din punct de vedere cinematografic un subiect puternic şi generator de polemici, prin intermediul proiectului „IBM and The Holocaust”, informează allocine.fr.
Acest roman al jurnalistului american Edwin Black, publicat în 2001, descria „alianţa strategică dintre Germania nazistă şi cea mai puternică multinaţională americană”, potrivit textului explicativ publicat în ediţia franceză a volumului.
Desemnat ca producător pentru acest proiect dezvoltat iniţial la HBO şi devenit apoi susceptibil de a fi realizat pentru marele ecran, Brad Pitt a lăsat să se înţeleagă că ar fi dispus şi să interpreteze un rol în acest film, pentru a-i atrage pe regizori şi pe investitori, fără a fi însă în măsură să îşi confirme participarea în calitate de actor.
Pe site-ul editurii franceze (Robert Laffont) care a publicat „IBM et l’Holocauste” în Franţa, romanul este prezentat cu frazele următoare: „Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziştii au exterminat şase milioane de evrei. Graţie unei organizări remarcabile, listele cu nume erau întotdeauna pregătite, trenurile ajungeau mereu la ora stabilită, iar camerele de gazare erau mereu disponibile la momentul potrivit. Astăzi, s-ar folosi computere. În epocă, ele nu existau. Însă naziştii aveau altceva: maşinile cu cartele perforate. Acestea erau peste tot: în birouri, în centrele feroviare, în uzine, dar şi în apropierea ghetourilor şi a lagărelor. Până şi cea mai mică informaţie era captată, tratată, triată, analizată. Întreaga maşină germană de război, întreaga logistică de aservire şi de exterminare se bazau pe aceste aparate. Iar acestea erau proprietatea unei companii americane: IBM.
Această carte descrie felul în care s-a încheiat, încă din 1933, alianţa strategică dintre IBM şi nazişti. Felul în care, cu ajutorul filialei ei germane, multinaţionala americană a furnizat celui de-al III-lea Reich soluţii «la cheie». Felul în care, în plin război, IBM îşi administra filialele europene prin intermediul biroului său de la Geneva. Felul în care, printre altele, evreii din Olanda au fost victimele tehnologiei IBM şi motivele pentru care evreii din Franţa au avut mai mult noroc. Felul în care, în sfârşit, toate acestea au fost însoţite de o campanie sistematică de ocultare. Desigur, cu sau fără ajutorul IBM, naziştii ar fi început oricum exterminarea evreilor. Însă cifrele, ele, ar fi fost foarte diferite…”.
Brad Pitt este actor şi producător de film. El a primit un Glob de Aur şi alte trei nominalizări la aceste premii, dar şi două nominalizări la Oscar, pentru rolurile din filmele „Strania poveste a lui Benjamin Button” şi „Armata celor 12 maimuţe”.