Cristian Ionescu are 25 de ani. După nenumărate încercări eşuate de a se angaja, a descoperit soluţia salvatoare: jobul în regim temporar. Chiar dacă nu-i oferă o siguranţă, Cristian este mulţumit. Mai ales că în mai bine de doi ani nu a rămas o secundă fără un loc de muncă.
„Un avantaj e că găseşti destul de repede. Dezavantaje: creditele. Nu prea poţi să-ţi faci un credit ipotecar pe o perioadă îndelungată. Nu eşti niciodată sigur de locul de muncă pe care îl ai”, spune Cristian.
„Companiile apelează la serviciile de muncă temporară în funcţie şi de nevoia existentă. Fie discutăm de creşteri temporare de activitate pe care angajatorul nu le poate acoperi prin resursele proprii, fie discutăm de nevoi punctuale pe diferite evenimente care nu pot fi previzionate din timp”, explică Alina Murariu, director Manpower.
CITEŞTE ŞI: Peste 8.900 de posturi vacante, la nivel naţional, în perioada 13 – 19 septembrie
Cei mai câştigaţi dintre cei care optează pentru un loc de muncă temporar sunt tinerii care abia şi-au încheiat studiile şi care vor să capete experienţă. Iar cu puţin noroc mulţi dintre ei reuşesc să obţină o prelungire de contract.
În ultimii ani, industriile în care s-a apelat la contracte de muncă temporare sunt cea auto, cea prelucrătoare, marile lanţuri de magazine, în telecomunicaţii sau call-center.