Potrivit lui Pană, şedinţa Comitetului Executiv Naţional în care se va discuta despre remanieri ar putea avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.
„Ne-am încheiat prima parte a muncii, acea comisie, legat de evaluarea realizărilor programului de guvernare, şi urmează partea cu resursa umană, care va dura mai mult, evident. A fost o muncă contra cronometru şi, la ora actuală, raportul este gata, aşteptăm ca doamna prim-ministru să îl ia şi să îl analizeze, iar, împreună cu propriile dumneaei concluzii, să vină într-un CEx, care probabil va fi chiar la sfârşitul săptămânii viitoare sau cel mult cealaltă săptămână, încât să gândim o remaniere în Comitetul Executiv Naţional”, a declarat Doina Pană.
Întrebată dacă vor exista remanieri, în urma acestui raport, Doina Pană a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da”, adăugând că nu această comisie face propuneri de schimbare a unor miniştri, ci doar informează premierul asupra activităţii acestora.
Vicepreşedintele PSD a precizat că s-a ţinut cont, la întocmirea raportului, de gradul de îndeplinire a obiectivelor din programul de guvernare şi de modul în care au fost comunicate public măsurile luate.
„A fost o analiză foarte amplă, în sensul că, pe baza rapoartelor pe care le-au înaintat miniştrii, am confruntat cu ce scrie în programul de guvernare (…). Am comparat rapoartele cu datele din programul de guvernare, am comparat şi cu ce trebuia să scoată Parlamentul, ca legislaţie, pentru că pot fi situaţii în care o hotărâre de guvern să nu o poţi scoate, ca ministru, pentru că nu a fost modificat ceva legislativ în Parlament. Pe urmă, am făcut o analiză foarte amplă pe modul cum au ştiut să comunice realizările la fiecare minister, pentru că, din punctul meu de vedere şi nu numai al meu, cea mai mare problemă a noastră este, ca guvernare, nu că nu luăm măsuri bune, că le luăm, dar nu ştim să le facem cunoscute încât să ajungă la publicul larg. Practic, am monitorizat toate apariţiile TV, toate conferinţele de presă, toate deplasările în teritoriu ale fiecărui ministru şi, în funcţie de toate aceste date, s-a întocmit acest raport, care eu zic că va fi baza pentru hotărârea pe care o va lua doamna prim-ministru, legat de remanierile care vor fi”, a explicat Pană.
Potrivit Doinei Pană, raportul întocmit de comisie, formată din 9 membri, este unul obiectiv, bazat pe cifre.
„Este o fotografie, în sensul că nu îmi dau eu cu părerea că, din punctul meu de vedere, a fost defectuoasă, ci atâtea apariţii TV, atâtea conferinţe de presă, atâtea deplasări în teritoriu. Raportul este bazat pe cifre, este foarte, foarte obiectiv, nu este nimic subiectiv în acest raport”, afirmă Pană.
Vicepreşedintele PSD a mai spus că fiecare membru al comisiei s-a ocupat de alt domeniu, dar a refuzat să spună ale căror miniştri le-a analizat personal activitatea, menţionând doar că nu s-a ocupat de Ape şi Păduri, portofoliu pe care l-a deţinut până la începutul acestui an şi care este ocupat în prezent de Ioan Deneş, colegul din organizaţia PSD Bistriţa-Năsăud.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că va stabili împreună cu premierul Viorica Dăncilă data Comitetului Executiv Naţional al partidului, precizând că şansele ca actuala componenţă a Executivului să rămână neschimbată sunt zero.
„Când se întoarce doamna prim-ministru din aceste vizite oficiale, împreună cu dumneaei stabilim data Comitetului Executiv”, a răspuns Dragnea.
Întrebat dacă există posibilitatea ca niciun ministru din Cabinetul Dăncilă să nu fie remaniat, el a răspuns: „Zero”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, joi seară, despre miniştrii din Guvernul Dăncilă, apreciind că mulţi dintre ei ”sunt incimpetenţi” şi ar trebui să plece. Pe lista celor care ar trebui remaniaţi, Băsescu îi vede pe Eugen Teodorovici, Paul Stănescu, Petre Daea, Dănuţ Andruşcă şi Rovana Plumb. Pentru aceasta din urmă, Băsescu spune că PSD ar trebui ”să înfiinţeze un minister al tăiatului frunzei la câini”.
Primul ministru vizat de remaniere este, aşa cum era de aşteptat, Dănuţ Andruşcă, titularul de la Economie. Alături de acesta, pe lista remaniaţilor se va afla George Ivaşcu, ministrul Culturii. Lista este completată de Bogdan Trif, ministrul Turismului, de Lucian Şova, ministrul Transporturilor, şi de Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri. De remaniere se pare că nu va scăpa nici Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului.
Într-o situaţie incertă sunt vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, şi Mihai Fifor, ministrul Apărării. Stănescu a fost unul dintre cei trei iniţiatori ai scrisorii anti-Dragnea, însă o „execuţie” a sa ar putea tulbura şi mai rău apele în partid.
Pe lângă lista remaniabililor, există lista miniştrilor care îşi păstrează sigur poziţiile. Pe lângă miniştrii ALDE, în Guvern au locul asigurat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, Carmen Dan, ministru de Interne, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Ana Birchall, vicepremier pentru parteneriate strategice, şi vicepremierul Viorel Ştefan. Conducerea PSD pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de Tudorel Toader, astfel că acesta are şanse să-şi păstreze locul în Guvern.
Potrivit surselor din PSD, nu sunt exclus nici mutările în interiorul Guvernului. Astfel, actuali miniştri ar putea să rămână în Executiv, însă la alte ministere.
În acest moment, se caută o formulă de echipă guvenamentală care să ducă mandatul de șase luni, perioadă în care România va asigura președinția Uniunii Europene.