„Pentru că familia celebrului fotbalist a ridicat suspiciuni referitoare la modul în care a fost gestionat cazul lui Ilie Balaci de către Ambulanţa Dolj, am decis constituirea unei comisii împreună cu departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi împreună cu domnul Arafat. Am constituit o echipă care va merge să verifice ceea ce s-a întâmplat în cazul morţii celebrului fotbalist. (…) este de datoria noastră să verificăm orice fel de suspiciune”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Concluziile anchetei vor fi cunoscute în maximum două zile.
(Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii n.red.) am considerat necesar să verificam respectarea procedurilor, a protocoalelor. Concluziile vor fi foarte rapide, în maximum două zile vom afla dacă s-au respectat aceste proceduri. În ceea ce priveşte medicaţia prescrisă de către medic, este un alt lucru. Este o verificare pe care o s-o facă DSP, iar dacă familia doreşte să sesizeze Colegiul medicilor. Noi, dacă vom constata că există discrepanţe sau suspiciuni, vom sesiza şi noi”, a mai spus Sorina Pintea.
Ilie Balaci, fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima şi al echipei naţionale a României, a murit, duminică, în urma unui stop cardio-respirator, la vârsta de 62 de ani.
Ilie Balaci a suferit duminică dimineață un stop cardio-respirator și a fost transportat de urgență la Spitalul Județean din Craiova. Medicii au încercat mai bine de jumătate de oră să-l resusciteze, însă fostul sportiv nu a răspuns la stimuli.
Ilie Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 şi a a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova.
A câştigat trei titluri naţionale şi patru Cupe ale României şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 şi 1982. În prima ligă are 347 de meciuri şi 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scorniceşti şi Dinamo Bucureşti.
La echipa naţională, pentru care a debutat la 17 ani, 6 luni şi 10 zile, Balaci a adunat 69 de selecţii şi 8 goluri. A fost căpitanul echipei naţionale în preliminariile Campionatului European din 1984, însă nu a jucat la turneul final din cauza unei accidentări.
Ca antrenor, Balaci a pregătit mai multe echipe din Zona Golfului şi din nordul Africii, cu care a obţinut numeroase performanţe.
Ca antrenor, a câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.