Joi, procurorii DNA l-au prins în flagrant pe Andrei Gherasim, după ce a primit de la o femeie, denunţătoare în cauză, 20.000 de euro, reprezentând o primă tranşă din 40.000 de euro ceruţi de avocat, potrivit Mediafax. Acesta i-a spus femeii că poate interveni la magistraţii care judecă o contestaţie în anulare formulată de soţul ei, condamnat la cinci ani de închisoare, pentru o soluţie favorabilă.
Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Andrei Gherasim pentru 24 de ore şi au cerut, vineri, instanţei Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 29 de zile, pentru trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor, în 4 septembrie, avocatul Andrei Gherasim „a pretins de la o persoană denunţătoare suma de 40.000 euro, dintre care 10.000 euro pentru sine, lăsând-o să creadă că are influenţă asupra unor magistraţi de la instanţa care judecă o contestaţie în anulare formulată de soţul denunţătoarei, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, pentru a-i determina pe aceştia să admită în principiu calea extraordinară de atac şi suspendarea mandatului de executare până la judecarea în fond a cauzei”.
Andrei Gherasim este judecat într-un alt dosar, pentru trafic de influenţă şi înşelăciune.
În acest dosar, procurorii îl acuză pe Andrei Gherasim că, în 4 aprilie 2012, a pretins de la Nikolaus Mann, prin intermediar, 100.000 de euro, spunând că poate interveni pe lângă magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Braşov, pentru a dispune soluţii favorabile omului de afaceri în două dosare civile.
Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei, iar altul anularea unui contract. În acest scop, pe 12 aprilie, avocatul a primit, prin acelaşi intermediar, 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinşi.
Procurorii îl mai acuză pe Andrei Gherasim că în februarie 2011, în calitate de avocat ales al unei persoane cercetate într-o cauză penală aflată pe rolul DNA, l-a indus în eroare pe denunţător cu privire la faptul că, în cauza respectivă, procurorii anticorupţie vor dispune o soluţie de netrimitere în judecată în termen de două luni de la încheierea contractului de asistenţă juridică, contract în valoare de 40.000 de euro.
În 12 aprilie, Gherasim şi Mann au fost reţinuţi, iar o zi mai târziu Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a celor doi, stabilindu-le acestora interdicţia de a părăsi ţara. În 23 aprilie, instanţa supremă a decis definitiv ca Gherasim şi Mann să fie cercetaţi în libertate, menţinând interdicţia de a părăsi ţara.
Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, primul termen fiind stabilit în 26 septembrie.