SFANTUL DUMITRU – 26 octombrie, traditii si obiceiuri in Ajun
In Ajunul sarbatorii de SFANTUL DUMITRU se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii, scrie bucatarianoastra.online. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.
SFANTUL DUMITRU – 26 octombrie, vestitorul ierii si patronul pastorilor
In traditia populara, SFANTUL DUMITRU usuca toate plante si dezfrunzeste codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, exista credinta ca pe 26 octombrie, de SFANTUL DUMITRU, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii.
SFANTUL DUMITRU este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.
Un alt mod de a afla inca din 26 octombrie cum va fi iarna este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii SFANTULUI DUMITRU. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.
SFANTUL DUMITRU – 26 octombrie, zi a soroacelor
Ziua SFANTULUI DUMITRU era si o zi a soroacelor, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca „la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii”.
Tot de SFANTUL DUMITRU se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.
In anumite zone, taranii il cinstesc pe SFANTUL DIMITRIE, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.
SFANTUL DUMITRU, ucis pentru ca nu se inchina la zei
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de crestini in 26 octombrie, a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorita calitatilor sale, guvernator al Tesalonicului (dupa moartea tatalui sau).
Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, lucru care l-a maniat foarte tare. Drept urmare, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor.
Venit la Tesalonic, imparatul l-a întrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el. Dimitrie a marturisit cu indrazneala ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Pedeapsa imparatului a fost maxima: Dimitrie a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.
SFANTUL DIMITRIE CEL NOU, sarbatorit in 27 octombrie
In 27 octombrie este cinstit Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor. Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a nascut la sud de Dunare, in Bulgaria. A trait în secolul al XIII-lea, in timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, el se retrage intr-o pestera.
Nu se stie cat timp a stat acolo si nici cand a murit, dar traditia spune ca, inainte de a muri, el s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu.
Moastele sale au fost asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Racla cu moastele Cuviosului Dimitrie a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului de mai multe ori.
SFANTUL DUMITRU – Peste 315.000 de romani si-au sarbatorit onomastica pe 26 octombrie 2013
Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, in 2013 si-au sarbatorit onomastica 315.895 de persoane, dintre care 277.700 barbati, iar 38.195 femei.
Dintre barbatii sarbatoriti cu acest prilej, 261.437 poarta numele de Dumitru, 8.112 se numesc Mitică, 5.393 – Dimitrie, iar 1.036 – Dumitrache. In randul femeilo, 29.941 poarta numele de Dumitra, 6.580 Dumitrita, 480 – Mitra, 383 – Dumitrica, 340 – Demetra, iar 337 – Dumitrana.
Alte traditii si obiceiuri de SFANTUL DUMITRU – 26 octombrie:
=> Daca de SFANTUL DUMITRU este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa.
=> Nu se piaptana, ca-i primejdios de lupi.
=> Daca de SFANTUL DUMITRU luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.
=> De SFANTUL DUMITRU se face pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.