El s-a referit la faptul că opt universităţi de top din Europa au decis să creeze o Universitate Civică Europeană, Universitatea din Bucureşti urmând să fie membru al acestui consorţiu european.
„Prin educaţie, prin cercetare şi prin inovare vom atinge dimensiunile care afectează puternic societăţile noastre, astfel încât comunitatea academică, în sensul ei larg, să poată contribui la rezolvarea marilor probleme societale. Ne propunem să ne implicăm în probleme care afectează sistemele de educaţie, schimbările climatice, urbanizarea şi inechităţile. Vrem să creăm un spaţiu comun al valorilor şi al resurselor, în care studentele, studenţii noştri, profesoarele şi profesorii noştri, colegii din universităţi să colaboreze activ şi liber”, a afirmat rectorul UB pe pagina sa de Facebook.
El a spus că reţeaua formată din opt universităţi îşi propune că creeze o comunitate care să elimine graniţele existente astfel încât să contribuie „la o Europă cât mai puternică”.
„Suntem un consorţiu de opt universităţi prestigioase, cu o comunitate academică puternică şi recunoscută, inclusiv prin premii Nobel. Ne propunem să creăm o comunitate care să elimine graniţele existente astfel încât, prin tot ceea ce vom face, să contribuim la o Europă cât mai puternică. În aceste momente, în care Europa traversează momente dificile, vom acţiona pentru dezvoltarea unei cetăţenii europene cât mai active”, a mai afirmat Mircea Dumitru, care a menţionat că UB se angajează să fie un participant implicat în acest proiect multicultural şi multilingvistic.
Opt universităţi de top din Europa au decis să creeze o Universitate Civică Europeană, Universitatea din Bucureşti urmând să fie membru al acestui consorţiu european.
Această reţea va reuni în jur de 384.000 de studenţi şi 55.000 de cadre didactice, alături de alţi membri ai comunităţii universitare.
Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES de Universitatea Bucureşti, consorţiul va încuraja un mediu multilingvistic, aducând împreună vorbitori nativi de engleză, franceză, germană, greacă, italiană, română, spaniolă şi suedeză.
Reţeaua „Universităţii Civice Europene” vine în întâmpinarea proiectului Comisiei Europene de întărire a colaborării şi a mobilităţii academice în spaţiul european, prin intermediul reţelelor de universităţi europene.