Comisia Europeană respinge proiectul de buget al Italiei pe 2019 – o premieră în UE. Matteo Salvini, reacţie dură de la Bucureşti

Comisa Euripeană (CE) şi-a înăsprit marţi conflictul cu coaliţia populistă şi de extremă dreapta aflată la putere în Italia, căreia i-a respins proiectul bugetului pe 2019 - o premieră în istoria UE, au declarat surse europene pentru AFP.
Filip Stan
23 oct. 2018, 15:21
Comisia Europeană respinge proiectul de buget al Italiei pe 2019 - o premieră în UE. Matteo Salvini, reacţie dură de la Bucureşti

UPDATE: Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 ‘nu schimbă nimic’, a asigurat marţi vicepremierul italian Matteo Salvini, într-o declaraţie dată la Bucureşti în faţa jurnaliştilor italieni, transmite AFP.

‘Aceasta nu schimbă nimic, să o ştiu bine aceşti domni speculatori, nu ne întoarcem înapoi’, a promis vicepremierul italian, lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga.

‘Ei nu atacă un guvern, ci un popor. Astfel de lucruri nu fac decât să stârnească şi mai mult mânia italienilor, iar apoi ne mai plângem de ce popularitatea Uniunii Europene a ajuns atât de jos’, a adăugat Salvini despre decizia Bruxelles-ului privind bugetul propus de guvernul său.

La rândul său, Luigi Di Maio, şi el vicepremier în guvernul de la Roma şi de asemenea lider al partidului antisistem Mişcarea 5 Stele, a cerut Comisiei Europene să manifeste ‘respect’ faţă de italieni şi faţă de guvernul lor. ‘Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma şi nu la Bruxelles’, a menţionat Di Maio într-un mesaj pe Facebook, conform agenţiilor Reuters şi EFE, el promiţând că guvernul din care face parte nu se va ‘preda’ în faţa Bruxelles-ului, pentru că acest guvern nu doreşte noi politici de austeritate.

Această hotărâre a fost luată la începutul după-amiezii de către colegiul comisarilor UE, reuniţi în incinta Parlamentului European (PE).

Potrivit regulilor europene, Italia dispune acum de trei săptămâni să prezinte un buget revizuit.

În caz contrar, ea riscă să fie deschisă o ”procedură de deficit excesiv” împotriva sa, susceptibilă să conducă la sancţiuni financiare care să echivaleze, în teorie, cu 0,2% din PIB-ul italian – adică 3,4 miliarde de euro, pe baza datelor din 2017.

Marja de manevră a CE este îngustă – între căutarea unei fermităţi, cu scopul de a-şi asigura credibilitatea, şi voinţa de a dedramatiza, pentru a evita un şoc frontal cu Roma, care ar ”înnebuni” pieţele.

”Încă de mâine, vom continua să explicăm această lege a finanţelor”, a declarat înaintea acestui anunţ al CE vicepremierul italian Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem), partenerul de coaliţie al Ligii (extrema dreaptă).

”Săptămânile următoare vor fi săptămâni de mare dialog cu Europa, pieţele”, a promis el.

”Noi ascultăm pe toată lumea, însă nu ne întoarcem în urmă”, a avertizat, la rândul său, ministrul italian de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii, aflat într-o vizită în România.

”NU ESTE URMĂTOAREA GRECIE”

Bruxellesul a arătat deja cu degetul, într-o scrisoare trimisă Romei săptămâna trecută, derapajul bugetar ”fără precedent” al Italiei după noile reglementări care au intrat în vigoare în 2013 şi riscul ”nonconformităţii grav” al bugetului său cu reglementările europene.

Însă, în pofida criticilor, Guvernul italian şi-a menţinut, luni, previziunile.

În contextul în care fostul Guvern de centru-stânga a promis un deficit public de 0,8% din PIB în 2019, Roma preconizează de-acum să atingă 2,4% anul viitor, iar apoi 2,1% în 2020 şi 1,8% în 2021.

În ceea ce priveşte datoria publică, în prezent de 131% din PIB – reprezentând proporţia cea mai mare în zona euro, după Grecia -, Roma a promis să o scadă la 126,5% în 2021..

Ca garanţie a bunăvoinţei sale, Guvernul italian a anunţat că va respecta literalmente aceste obiective, fără să adâncească şi mai mult deficitul deficitul sau datoria.

Executivul italian şi-a reafirmat luni ataşamentul faţă de UE şi zona euro, dând asigurări că ”nu e nicio şansă” ca Italia să iasă din ele.

Schimburile de replici între Roma şi Comisie sunt observate îndeaproape de către alte ţări din zona euro, supuse aceloraşi reguli bugetare ca Italia.

”Nimeni nu poate încălca aceste reguli, care sunt aceleaşi pentru toţi”, a amintit, înainte de decizia Bruxellesului, ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire.

”Este totodată în interesul italienilor să aibă reguli solide, o monedă stabilă, o zonă euro care se consolidează”, a adăugat el în cursul unei vizite la Strasbourg.

Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate (MES), o organizaţie UE însărcinată să vină în ajutorul ţărilor din zona euro aflate în dificultate, a dat asigurări marţi că Italia ”nu este următoatrea Grecie”.

”Să nu ne panicăm (…). Riscul de contagiune a altor ţări este foarte limitat”, a adăugat el.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'