Klaus Iohannis, consultări la Cotroceni pe tema legilor justiţiei: Este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, începând cu ora 15.00, pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei. Primii care au intrat la consultări au fost social-democraţii în frunte cu Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a declarat, după consultări, că delegaţia PSD i-a lăsat preşedintelui Klaus Iohannis 10 principii "pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept". În schimb, preşedintele ALDE a declarat că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei. De asemenea, Tăriceanu a spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie. Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este momentul ca PSD şi ALDE să se delimiteze de Liviu Dragnea.
Romania TV
24 oct. 2018, 05:00
Klaus Iohannis, consultări la Cotroceni pe tema legilor justiţiei: Este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele.

„Începem o rundă de consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiției. Este evident că legile justiției, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite și trebuie modernizate, îmbunătățite. Este clar că, aici, obiectivul, cel puțin obiectivul meu, este să ajungem să avem legile corectate și să garantăm independența justiției. Pentru asta este, cu siguranță, nevoie de mai multe lucruri.

În primul rând, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiției, dar nu oricum. Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizarea reală a legislației în materie. Pentru asta, este nevoie de discuții, este nevoie de transparență, este nevoie de discuții cu CSM, care garantează independența justiției și nu ca până acum, când aceste avize ale CSM au fost constant ignorate. Este nevoie de consultări cu toți partenerii din sistem, iar pe partea politică este clar că avem nevoie de o înțelegere, un acord între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ și pentru a îmbunătăți legislația. Avem, de curând, opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai autorizat organ în materie de justiție. Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneția trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări ale specialiștilor, sunt recomandări gândite pentru a ajuta România. Aceste recomandări sunt gândite pentru a ne ajuta. Este nevoie de citirea cu atenție și ele trebuie luate în seamă.

Eu nu vreau niciun pact cu PSD! Nu despre asta vorbim, nu știu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înțeles greșit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc ca în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu îmi doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile justiției într-o formă considerabil îmbunătățită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiție din România. Cred că ceea ce s-ar putea obține, și sper să obțin acest lucru, este o înțelegere politică între partidele politice! Sistemul de justiție trebuie să fie independent și trebuie să fie stabil. Pentru aceasta, mai devreme sau mai târziu, este nevoie de consens, este nevoie de consens în Parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic acest lucru. Este nevoie de consens fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu și mereu modificate, vor genera instabilitate și vor genera, în final, un sistem care nu funcționează optimal. Deci, ceea ce avem noi acum sunt legi care nu funcționează bine. Ați observat că după ce le-am promulgat, deja Guvernul a dat ordonanțe de urgență, și acestea foarte discutabile din punct de vedere constituțional, fiindcă legile așa cum au ieșit din Parlament pur și simplu nu sunt aplicabile”, a declarat Klaus Iohannis înainte de consultări. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a fost o discuţie relativ aşezată cu preşedintele Klaus Iohannis, dar că în opinia PSD nu e nevoie de reluarea procedurii legislative în Parlament pentru că intră OUG 92 în procedura legislativă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. Tăriceanu a mai spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.

Tăriceanu, după consultări cu Iohannis: E nevoie de consens. Trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie

Delegaţia PNL a ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis cu un mesaj pentru Coaliţia de guvernare. Ludovic Orban, preşedintele PNL, face apel la PSD şi ALDE să-l „mazilească” pe Dragnea.

Orban a spus că România se află la un punct de cotitură din cauza obsesiei lui Liviu Dragnea de a scăpa de condamnări şi a „ultraşilor” de a controla justiţia.

„Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliului UE. În funcţie de cum îşi va exercita România funcţia, ţara noastră va fi respectată de partenerii europeni şi va putea fructifica avantajele pe care le are ca membru UE. Dar din cauza celor care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de voinţa societăţii civile, de punctele de vedere ale experţilor din justiţie, de avertizările primite, există riscul ca România să sufere şi cetăţenii să fie sancţionaţi”, a spus Orban.

Preşedintele PNL a atras atenţia că e momentul ca partidele de la putere „să abandoneze susţinerea proiectului lui Dragnea”.

Președintele Klaus Iohannis are în tolbă arma unui referendum pe teme de justiție, pe care îl va iniția când consideră că este necesar. Cei de la USR i-a propus președintelui să inițieze în acest moment referendumul, din moment ce sunt strânse deja peste un milion de semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”.

Dan Barna îi cere lui Klaus Iohannis SĂ NU ACCEPTE alt ministru al justiţiei: Ce condiții a pus USR la Cotroceni

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că ar fi potrivit ca raportul Comisiei de la Veneția să conțină date comparative cu alte sisteme de justiție din UE, iar dacă se apelează la aceste rapoarte, atunci să fie respectate toate.

Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia UDMR. Kelemen Hunor cere să se respecte recomandările Comisiei de la Veneţia de acum 13 ani

Președintele PMP, Eugen Tomac, a surprins pe toată lumea, după consultările de la Cotroceni. El arată că nu se mai poate face nimic pe legile justiției și trebuie depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, acesta fiind punctul de vedere susținut în fața președintelui Klaus Iohannis.

PMP a cerut la Cotroceni moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii înainte de începerea consultărilor:

Este evident că legile justiţiei trebuie îmbunătăţite.

Obiectivul meu este să avem legile corectate şi săgarantămindependenţa justiţiei.

Este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei.

E nevoie de legiferare transparentă.

E nevoie de discuţii cu CSM, e nevoie de înţelegere politică, un acord cu partidlee parlamentare.

Avem opinia finală a Comisiei de la Veneţia.

Recomandările trebuie luate foarte în serios, sunt gândite pentru a ajuta România.

Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu despre asta vorbim.

Eu doresc să fiu văzut ca un mediator între partidele parlamentare.

Eu doresc ca ei să se înţeleagă, să se reia discuţiile pe legile justiţiei, într-o formă îmbunătăţită.

Sper să obţin o înţelegere politică între partidele politice.

Este nevoie de consens în parlament, pentru că altfel aceste legi vor fi mereu modificate.

Acum avem legi care nu funcţionează bine. Legile nu sunt aplicabile.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, după consultări: În opinia noastră nu este nevoie de reluarea procesului legislativ pe legile justiţiei UPDATE

Programul consultărilor va fi următorul:

15,00 – Partidul Social Democrat;

15,30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor;

16,00 – Partidul Naţional Liberal;

16,30 – Uniunea Salvaţi România;

ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România;

ora 17,30 – Partidul Mişcarea Populară;

ora 18,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că Biroul Permanent Naţional al partidului se va reuni miercuri pentru a lua o decizie privind consultările iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Bzi.ro
Andreea Bălan a atras toate privirile în Australia! Ședință foto incendiară făcută de blondină
Fanatik.ro
Stațiunea din România adorată de tineri care se pregătește să renască. Va trece printr-o transformare radicală, iar plaja va fi mai mare
Capital.ro
Proprietarii de apartamente, obligați să plătească. Noua TAXĂ care se introduce din acest an. A fost deja aprobată
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Cum au fost îmbătați și jefuiți turiști britanici, germani și americani de angajați din cluburi din Centrul Vechi al Capitalei
wowbiz.ro
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Spynews
Kate Middleton împlinește astăzi, 9 ianuarie, 43 de ani. Unde își va petrece prințesa de Wales ziua de naștere
Spynews
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Evz.ro
Cutremur în tenisul mondial. Djokovici a fost otrăvit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Mesajul cutremurător lăsat de tânărul din Tulcea, care și-a pus capăt zilelor la vârsta de doar 18 ani! Ce l-a determinat să recurgă la gestul extrem
Cancan.ro
Doliu în lumea fotbalului românesc! A murit Marius Ciugarin
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferii care conduc mașini pe benzină și motorină. Toți proprietarii auto sunt vizați
StirileBZI
Românii care primesc garantat până la 4.000 de euro pe lună! Care e cel mai căutat domeniu
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Un tată și cele trei fiice ale sale, găsiți fără suflare: "Corpurile erau în zdrenţe. Este o catastrofă"
substantial.ro
Proteste masive la Viena împotriva unui eventual guvern de extremă dreapta
MediaFlux
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor unde viața este cea mai scumpă