„Cred că e necesară o discuţie între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor”, a afirmat Tăriceanu, adăugând că trebuie pornit de la câteva principii. El a spus că, în primul rând, trebuie să pornească de la discuţie privind definiţia statului de drept, scrie news.ro.
Liderul ALDE a precizat că are „un gust relativ amar” în privinţa raportului Comisiei de la Veneţia despre impactul legilor justiţiei asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
„Trebuie să începem cu considerarea necesităţii scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor şi evident cu tot ce presupune ca consecinţe”, a mai declarat Tăriceanu, susţinând că persoanele care au semnat protocoalele nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcţii de conducere în justiţie.
Tăriceanu mai vrea constituirea unei „comisii pentru adevăr şi reconciliere” care să scoată la suprafaţă abuzurile.
El a subliniat că trebuie acceptată şi „ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu care să asigure conducerea Ministerului Justiţiei”.
Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, pe tema legilor justiţiei, au început miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia PSD fiind prima care discută cu şeful statului. Delegaţia ALDE a intrat la consultările pe tema justiţiei cu preşedintele Klaus Iohannis miercuri, în jurul orei 15,30. Alături de şeful statului se află consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Laurenţiu Mihai Ştefan şi Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după consultări, că delegaţia PSD i-a lăsat preşedintelui Klaus Iohannis 10 principii „pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept”.
Printre principiile transmise preşedintelui se numără cele referitoare la respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor; stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse; respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei; garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.
Alte principii vizează garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice; răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au; lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii şi au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare; garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii; principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile; principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.
Din delegaţia PSD au făcut parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi parlamentarii Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea.