„Comisia Europeană, împreună cu partenerii internaţionali şi statele membre, au subliniat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt de o importanţă fundamentală.
După revocarea şefei DNA anul acesta, procedura de revocare a procurorului general produce îngrijorare.
Procedurile solide şi indepedente de revocare şi numire a procurorilor şefi au fost întotdeauna un element-cheie al recomandărilor noastre. Comisia va aborda situaţia generală din România în următorul ei raport MCV din 13 noiembrie”, a precizat Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE.
Reacţia Comisiei Europene vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.
În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că raportul de evaluare a activităţii sale manageriale prezentat de ministrul Tudorel Toader, în baza căruia acesta cere revocarea sa din funcţie, reprezintă răspunsul pe care Executivul înţelege să îl dea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, adăugând că argumentele ministrului Justiţiei sunt „exagerări vizibile şi interesate”.
Potrivit legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, raportul de evaluare şi cererea de revocare a lui Augustin Lazăr vor ajunge la secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În urma audierii, CSM va da un aviz, care are însă doar rol consultativ.
Procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat de Consiliul Superior al Magistraturii, pe 13 noiembrie, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus revocarea acestuia din funcție.