Magistraţii care au semnat petiţia de susţinere lucrează la parchete, judecătorii şi tribunale din toată ţara.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, „să abandoneze imediat” procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr. „O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor”, spun reprezentanţii celor două asociaţii.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a reacţionat ulterior, spunând că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. Lazăr a menţionat, de asemenea, că „un atare semnal din partea Executivului are semnificaţia încălcări independenţei atât a magistratului procuror, cât şi a Ministerului Public”, el precizând că munca procurorilor care lucrează la marile dosare care interesează opinia publică este „destructurată” la fiecare câteva luni.
Procurorul General Augustin Lazăr va fi audiat în Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în 13 noiembrie, urmând ca avizul motivat să fie transmis Ministerului Justiţiei în 21 noiembrie.