Kelemen Hunor: Să ne spună şi majoritatea de ce consideră şi acum că maghiarii ar fi un factor de risc pentru securitatea naţională

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la conferinţa "Minorităţile naţionale din România după 1945" de la Târgu Mureş, că majoritatea ar trebui să spună public de ce consideră şi acum că maghiarii din Transilvania ar fi un factor de risc pentru securitatea naţională.
Romania TV
26 oct. 2018, 11:29
Kelemen Hunor: Să ne spună şi majoritatea de ce consideră şi acum că maghiarii ar fi un factor de risc pentru securitatea naţională

„Să vorbim despre prejudecăţi, despre motivul pentru care credem că în 100 de ani s-a încercat asimilarea comunităţii maghiare de mai multe ori, în mai multe forme, prin mai multe mijloace. Să ne spună şi majoritatea de ce consideră şi acum, în 2018, că maghiarii din Transilvania ar fi un factor de risc pentru securitatea naţională. UDMR are datoria morală de a iniţia un astfel de dialog, chiar dacă acesta ar putea părea provocator”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în deschiderea lucrărilor.

El a spus că, atunci când UDMR a anunţat organizarea unei serii de programe pentru 2018, nu a făcut-o cu scopul de a deranja pe cineva.

„Scopul este iniţierea unui dialog constructiv, la diferite niveluri ale societăţii. Nu putem împărţi trecutul, dar poate că, dacă vorbim sincer despre trecut, vom putea planifica şi viitorul nostru comun. Scopul nostru este de a vorbi deschis despre ceea ce s-a întâmplat în România cu minorităţile naţionale în ultimii 100 de ani, de unde am pornit şi unde am ajuns, ce anume s-a schimbat în viaţa noastră. Să spunem cine suntem – aceasta fiind şi o chestiune de identitate naţională – ce aşteptăm din partea majorităţii, care sunt obiectivele noastre. De asemenea, majoritatea să ne spună ce crede despre cum s-a raportat în ultimii 100 de ani la minorităţile naţionale, cum a reuşit sau nu să gestioneze această situaţie specială în care se află această ţară din 1918, în problema minorităţilor”, a arătat preşedintele UDMR, transmite Agerpres.

Potrivit lui Kelemen, unii consideră că este necesar să se vorbească despre prejudecăţile existente, chiar dacă acest subiect pare „dificil de abordat, poate chiar imposibil de judecat la rece pentru un istoric”.

„Cel mai important ar fi să eliminăm prejudecăţile de ambele părţi. Majoritatea trebuie să accepte că are o responsabilitate faţă de minoritate; într-o societate democratică, întotdeauna majoritatea este responsabilă de soarta minorităţilor autohtone. Să încercăm, astfel, să proiectăm un viitor comun în această ţară. Pentru ca politicienii, sociologii, cei care se ocupă de planificarea viitorului, să poată contura un proiect de viitor, este foarte important să clarificăm măcar unele dintre dilemele istoriei”, a mai spus Kelemen Hunor.

În discursul său, liderul UDMR a mai făcut referire la lucrarea Academiei Române despre Transilvania care arată faptul că, în 2018, foarte mulţi sunt preocupaţi îndeaproape de istoria ultimului secol.

„Ne preocupă pe noi, minorităţile, comunitatea maghiară, îi preocupă pe cei care aparţin majorităţii şi, astfel, poate ajungem la un dialog. Nu ştim însă dacă va exista o finalitate în urma unui dialog, nu ştim dacă va exista un consens între istorici în legătură cu istoria noastră din ultimii o sută de ani”, a adăugat preşedintele Kelemen Hunor.

În programul conferinţei „Minorităţile naţionale din România după 1945” de la Târgu Mureş au mai prezentat studii senatorul Novák Csaba Zoltán – despre politica faţă de naţionalităţi în România între 1945-1989, Maria Dobrescu – despre cine sunt aromânii, Iuliana Galeş – despre 100 de ani de învăţământ cu predare în limba sârbă în România, Veress Ilka – despre grecii din Izvoarele în oglinda politicilor lingvistice faţă de minorităţi (1948-1989), Olosz Levente – cu privire la încercările de reconciliere între elita maghiară şi evreiască din Transilvania după Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, au mai prezentat lucrări Liviu Rotman, despre evreii în România naţional-comunistă, Gidó Attila, cu privire la momentele de cotitură în istoria evreilor din Transilvania în secolul 20, Mictat A. Gârlan – un studiu despre intelectuali de limbă turcă în România comunistă, Hannelore Baier – „Politica duplicitară a statului comunist faţă de minoritatea germană mai ales în problema emigrării” şi Oana Burcea – „Atitudini ale corturarilor faţă de hrană după revenirea lor din Transnistria până în zilele noastre”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
S-a schimbat legea! Ce trebuie să faci ca să închizi legal balconul în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație