Trecerea la ora de iarnă ar putea avea efecte asupra organismului. Potrivit medicului Bogdan Ivănescu, bătrânii sunt cel mai puţin afectaţi de schibarea orei.
„Trebuie sa vedem cat de mare e prejudiciul, ce am auzit e corect, fiind manifestari secundare schimbarii orii de trezire. Pe de alta parte, varstnicii n-au probleme cu trezitul ca sa apara tulburari psihice, depresia asociata cu schimbarea orei , faptul ca nu e o mare influenta asupra corpului, e o propunere la nivelul UE de a se renunta complet pentru ca nu aduce niciun beneficiu major”, a spus doctorul Bogdan Ivănescu la România TV.
Trecerea la ora de iarnă 2018 s-a produs în noaptea dintre 27 octombrie şi 28 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 28 octombrie 2018 devine ora 3:00.
În România a fost introdusă ora de iarnă în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimp este în vigoare în România din anul 1997.