Salome Zurabişvili, o fostă ambasadoare a Franţei în Georgia şi favorită în alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică, s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului şi urmează să participe la turul doi, pe 1 decembrie, relatează Reuters.
Rezultatele comunicate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea buletinelor de vot din 99% din secţiile de votare, o creditau luni cu un scor de 38,6%, urmată de principalul său adversar Grigol Vaşadze (37,7%).
Candidata Partidului Visul Georgian (la putere), Salome Zurabişvili, în vârstă de 66 de ani, s-a născut în Franţa, într-o familie de migranţi georgieni. După ce şi-a făcut studiile, ea a urmat o carieră în diplomaţie şi s-a dus pentru prima oară în Georgia în 1986. Ea a fost numită, 17 ani mai târziu, ambasadoarea Franţei la Tbilisi.
În 2004, fostul preşedinte Mihail Saakaşvili i-a acordat cetăţenia georgiană şi a ales-o ca ministru de Externe, după care a destituit-o un an mai târziu. Ea a fost aleasă drept candidată independentă în Parlamentul georgian în 2016.
Susţinut de o platformă din care fac parte 11 partide de opoziţie, conduse de formaţiunea fostului preşedinte Saakaşvili – Mişcarea Naţională Unită (MNU) -, Vaşadze a fost ministru de Externe în perioada 2008-2012.
Preşedinţia georgiană este un post simbolic, în contextul în care puterile executive au fost transferate în ultimii ani premierului. Şeful statului are însă, în continuare, o influenţă politică. Această fostă republică sovietică din caucaz, cu 3,7 miliaone de locuitori, este un aliat al Statelor Unite în regiune şi speră să adere la Uniunea Europeană (UE) şi NATO.
În campania electorală, Salome Zurabişvili a fost puternic criticată pentru că a declarat că războiul-fulger din august 2008 contra Rusiei a izbucnit din cauză că Georgia a comis greşeala de a răspunde ”provocărilor ruse”. Adversarii săi i-au criticat stăpânirea limbii georgiene şi i-au pus la îndoială patriotismul.