În vârstă de 28 de ani, cea de-a treia fiică a prinţului Takamado, regretatul verişor al împăratului Akihito, s-a căsătorit cu Kei Moriya, un bărbat de 32 de ani care este angajat al companiei navale Nippon Yusen.
Fosta prinţesă a purtat un kimono cu mai multe straturi şi o coafură tipică pentru aristocraţia imperială, în timp ce mirele a purtat un frac negru şi pantaloni gri în timpul unei ceremonii dedicate spiritului străbunicului miresei, împăratul Meiji.
„Sunt plină de bucurie că mă mărit şi că atât de mulţi oameni au venit să ne viziteze la templul Meiji şi să ne felicite”, a declarat prinţesa Ayako într-o conferinţă de presă după ceremonia privată, celebrată conform tradiţiilor impuse de religia şintoistă, potrivit Agerpres.
Membrii familiei imperiale a Japoniei beneficiază de cel puţin trei generaţii libertatea de a putea să se căsătorească cu cine doresc. Împăratul Akihito a fost însă primul prinţ moştenitor care s-a căsătorit cu o femeie din popor, care a devenit împărăteasa Michiko. Cei doi s-au cunoscut pe un teren de tenis.
Prinţesa Ayako a trebuit să renunţe la statutul ei imperial deoarece s-a căsătorit cu un bărbat din popor, potrivit regulamentului de succesiune la tronul din Japonia. Ea va deveni oficial doamna Ayako Moria după ce va semna documentele de căsătorie, luni după-amiază.
În familia imperială a Japoniei au rămas puţini bărbaţi. Prinţul moştenitor Naruhito, care va prelua tronul după ce împăratul Akihito va abdica anul viitor, fratele lui – Fumihito – nepotul lui – Hisahito – şi Masahito, fratele octogenar al actualului suveran, au rămas singurii patru moştenitori de sex masculin din linia de succesiune la tron, potrivit Agerpres.
Familia imperială japoneză, tot mai restrânsă, s-a declarat îngrijorată din această cauză şi a solicitat modificarea Legii de succesiune imperială, însă partidele conservatoare din această ţară refuză să accepte posibilitatea ca o femeie să poată să moştenească într-o bună zi Tronul Crizantemei.