Poziţia Primăriei Capitalei în cazul procedurii infringement deschise de Comisia Europeană

Situaţia în care se află municipiul Bucureşti ca urmare a derulării procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României privind calitatea aerului a fost generată de nerespectarea condiţiilor de calitate a aerului, impuse de legislaţia europeană într-o perioadă anterioară actualului mandat, precizează marţi PMB.
Romania TV
30 oct. 2018, 16:14
Poziţia Primăriei Capitalei în cazul procedurii infringement deschise de Comisia Europeană

„În Capitală, începând cu anul 2007, s-au înregistrat în mod constant depăşiri ale valorilor concentraţiilor medii zilnice şi anuale pentru pulberi în suspensie PM10, ceea ce înseamnă că sancţiunea ce poate fi aplicată României de către Curtea de Justiţie Europeană cuprinde perioada anterioară actualului mandat (7 ani de neconformare, respectiv intervalul 2007 – 2014). Până în anul 2015 s-a derulat Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului, ale cărui măsuri nu au condus în mod eficient la reducerea poluării din Capitală, înregistrându-se în continuare depăşiri pentru concentraţiile de PM10. Conştienţi de gravitatea acestei situaţii, cu efecte directe asupra sănătăţii populaţiei, odată cu preluarea mandatului au fost concentrate eforturile pentru identificarea acelor măsuri care să acţioneze în mod real asupra calităţii aerului, ţinând cont în primul rând de dinamica traficului urban şi de dezvoltarea economică şi urbanistică a Bucureştiului”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, „pentru a remedia această situaţie, pentru prima dată în Bucureşti, specialiştii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care cuprinde soluţii reale pentru combaterea poluării în Capitală”. „PICA propune măsuri pentru următorii cinci ani, în vederea încadrării/ menţinerii concentraţiei poluanţilor atmosferici în valorile limită/ ţintă, prevăzute de Legea 104/ 2011 şi conformarea cu cerinţele Uniunii Europene”, precizează sursa citată.

Astfel, conform PMB, pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti „actuala administraţie a luat măsuri concrete în mai multe domenii: modernizarea transportului public, încurajarea mijloacelor de transport alternativ, recuperarea spaţiilor verzi, ample controale care vizează disciplina în construcţii, eliminarea depozitelor necontrolate de deşeuri, igienizarea terenurilor virane (până în septembrie Poliţia Locală a efectuat peste 500 de controale pe şantiere şi a aplicat 391 de sancţiuni în valoare totală de peste 720.000 de lei)”.

„Cu toate acestea, nu putem vorbi de o îmbunătăţire reală a traficului bucureştean, cu efecte imediate asupra calităţii aerului, fără contribuţia Ministerului Transporturilor privind demararea şi finalizarea rutelor ocolitoare ale Capitalei, respectiv Centura Bucureştiului şi Autostrada de Sud, darea în folosinţă a Magistralei 5 de metrou, ruta Valea Ialomiţei – Eroilor 2, precum şi demararea şi finalizarea Magistralei 6, ruta 1 Mai – Otopeni. Referitor la spaţiul verde public din Capitală, acesta este gestionat deopotrivă de Primăria Capitalei, dar şi de cele 6 sectoare ale Capitalei, iar modalitatea prin care se poate acţiona asupra calităţii aerului este aceea de a conserva, ameliora şi extinde spaţiile verzi, acţiuni ce intră în responsabilitatea tuturor administratorilor domeniului public al municipiului Bucureşti”, subliniază PMB.

Potrivit comunicatului citat, proiectele derulate în prezent de Municipalitate, la capitolul transport public, vizează achiziţia a 400 de autobuze Euro 6 care sunt în curs de livrare, primele urmând să ajungă chiar luna aceasta în Capitală, 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice – din fonduri europene, 100 de tramvaie şi 200 de autobuze de tip GNC – cu fonduri de la bugetul local. În şedinţa de Consiliu din data de 18 octombrie, s-a aprobat de asemenea achiziţia a 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibrid, care vor fi achiziţionate prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, prin Fondul de Mediu, arată PMB.

PMB face referire şi la dezvoltarea sistemului de transport public cu biciclete, la voucherele destinate achiziţionării, de către bucureşteni, a 30.000 de biciclete, precum şi la programul de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere. „Prin acest program, Primăria Capitalei îşi propune eliminarea a 5.000 de autovehicule uzate, cu grad ridicat de poluare, de pe raza municipiului Bucureşti, şi acordarea a 5.000 de eco-vouchere cu o valoare nominală de 9.000 lei/ eco-voucher în vederea achiziţionării exclusive de autoturisme noi EURO 6, non-diesel, mijloace de locomoţie noi, ‘prietenoase cu mediul’, non-diesel, hibride sau electrice, obiecte electrocasnice şi electronice noi cu clasa energetică superioară, în schimbul predării spre casarea unui autovehicul uzat. Înscrierile s-au încheiat, urmează ca Primăria Capitalei să verifice condiţiile de eligibilitate ale celor 6.000 de persoane înregistrate, fiind acceptaţi în program primii 5.000 de proprietari de autovehicule uzate eligibili, în ordinea înscrierii”, menţionează sursa citată.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Tragedie în lumea snowboardului: Sophie Hediger, victima unei avalanșe în Elveția
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători