„Nevoie de reabilitare, după părere mea, au toate. Conform acelui ordin de ministru în virtutea căruia trebuie să avem spaţii de lectură, spaţii de luat masă, bucătării, spaţii de spălătorie şi uscătorie, este foarte greu să le avem pe toate în condiţiile impuse de lege. În spate avem căminele C şi D. B-ul şi A-ul sunt lângă noi. Acestea sunt cămine construite înainte să avem aceste reglementări. Deci, structural, ele nu au fost prevăzute să aibă astfel de spaţii. Ca noi să le facem, trebuie de fapt să reconfigurăm întregul cămin, pentru că ne trebuie ţevi care trebuie trase, ne trebuie curent electric. S-a pus chiar problema că poate este mai uşor să fie dărâmate şi să fie reconstruit un cămin care să satisfacă aceste condiţii. De ce sunt probleme la anumite cămine, acest lucru ţine de birocraţia noastră internă, de birocraţia mare”, a afirmat prorectorul cu ocazia prezentării situaţiei în care se află căminele UB din Grozăveşti.
El a spus că instituţia întâmpină probleme şi cu angajarea personalului de serviciu, întrucât oamenii nu vin din cauza salariului mic.
„De exemplu, probleme pot să fie că nu reuşim să angajăm femei de serviciu. Nu vin pentru că salariul este minim. O altă problemă este că ele sunt doar în timpul săptămânii, nu sunt şi peste weekend”, a spus Costreie.
Potrivit acestuia, căminele C şi D au intrat într-un plan de reabilitare decis anul trecut, şi nu în urma controalelor care s-au făcut recent.
Prorectorul a mai spus că fost luată în calcul şi varianta închiderii căminelor care nu se ridică la standardele cerute.
„Noi am avut următoarea dilemă: închidem căminul şi îl dăm la standardele pe care vi le-am spus şi pe care eu cred că mai mult de 15-20% din căminele din România le satisfac sau, la cererea studenţilor, îi cazăm în aceste cămine cu aceste probleme şi dificultăţi, pe care încercăm să le rezolvăm din mers. Am optat pentru aceasta, se pare că poate nu este soluţia cea mai bună. Atunci le vom închide şi nu le vom deschide decât când sunt la standardele cerute de legislaţie”, a explicat Costreie.
Cererea de cazare este foarte mare, a arătat el, instituţia putând oferi spaţii anul acesta pentru 14,7% din totalul studenţilor.
„Dacă le închideam, procentul era şi mai mic. S-a pus problema închiderii căminului de la Fundeni în urma controalelor. A apărut o cerere către noi şi către DSP în care ne rugau (n.r. – studenţii cazaţi acolo) să nu închidem căminul, pentru că nu au unde să se ducă şi cum este căminul, ei vor să rămână acolo”, a mai spus prorectorul.