Monica Macovei: Procedura de revocare a procurorului general ar trebui întreruptă

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă că procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, ar trebui întreruptă, iar ministrul Justiţiei să retragă raportul de evaluare, pentru că a manipulat opinia publică. "Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals", mai spune Macovei.
Filip Stan
01 nov. 2018, 13:47
Monica Macovei: Procedura de revocare a procurorului general ar trebui întreruptă

Monica Macovei susţine, într-un comunicat de presă transmis joi, că procedura de revocare a procurorului general ar trebui întreruptă, „iar Toader să retragă raportul de evaluare, pentru că a manipulat opinia publică. Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals”.

„Toader a creat şi a menţinut cu rea-credinţă, timp de o săptămână, o situaţie de confuzie, păcălind opinia publică atunci când, la raportul de evaluare a procurorului general, s-a referit la o odonanţă de clasare semnată de «procurorul Lazăr». Minciuna a fost descoperită: ordonanţa de clasare era semnată de procurorul Cristian Lazăr, nu de procurorul general Augustin Lazăr. A apelat Toader la un fals pentru a-şi crea un motiv pentru revocarea procurorului general? Acest aspect trebuie anchetat penal de îndată”, afirmă europarlamentarul.

Potrivit lui Macovei, ministrul Toader „a menţinut conştient ambiguitatea, a lansat teme false de dezbatere, toate bazate pe un posibil fals comis chiar de el”.

„O confuzie de nume nu este nici credibilă, şi nici acceptabilă la un ministru, Toader trebuia să ştie numele acelui procuror care a emis rezoluţia de clasare în dosarul Iohannis şi că nu este actualul procuror general. Este inacceptabil ca Romania să aibă un ministru al Justiţiei care face orice, imoral sau ilegal, pentru a îndeplini ordinele grupului de crimă organizată care conduce ţara şi care, evident, vrea să scape de un procuror general independent. Cariera unui magistrat nu poate fi decisă prin exprimări echivoce şi insinuări bazate pe un fals. De aceea, raportul de evaluare şi propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr trebuie retrase, fiind cel puţin ilegale”, mai spune Macovei.

Ministerul Justiţiei a publicat, miercuri seară, precizări privind numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, fiind identificate „probleme” în procedura de numire. Astfel, se arată că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis. MJ anunţa că trimite CSM o copie integrală a dosarului aflat la minister şi solicita CSM „să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr”.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, după ce Ministerul Justiţiei a făcut precizări referitoare la numirea sa, că a aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de el, când era procuror la Alba Iulia, apreciind că acesta este „un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”. Lazăr a explicat modul în care a apărut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis.

El a afirmat că ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanţa emisă de procurorul şef adjunct de secţie Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanţă de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluţionare, unui procuror. Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic şi depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiţiei, unde eroarea a fost observată şi înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, aşa cum s-a dispus prin Hotărârea Secţiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016”, a arătat el.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că nu este vorba de nicio eroare referitoare la „ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr”. „Simple precizări ! Nu a fost şi nu este nici o eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr. Întrebarea mea era următoarea – cum se justifică o astfel de ordonanţă în dosar. În sfârşit aflăm şi «justificarea» – a greşit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, miercuri seara.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Mare schimbare pentru șoferi. Vor avea un nou act
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!