La un moment dat, câteva zeci de protestatari au început să treacă, succesiv, strada pe o trecere de pietoni din apropiere, generând un blocaj în trafic pe şoseaua de la intrarea în municipiul Hunedoara.
Situaţia a revenit la normal după câteva minute în care liderii Sindicatului „Siderurgistul” le-au explicat oamenilor pericolul de a fi amendaţi pentru că nu respectă aprobarea de miting primită de la autorităţi.
„Nemulţumirea principală este legată de blocarea negocierii salariilor, la care se adaugă şi alte probleme de încălcare a legislaţiei la nivelul unităţii. Am sesizat Ministerul Muncii, prin ITM Hunedoara şi am solicitat o Comisie de dialog social (la Prefectura Hunedoara, n.r.) pentru că dorim să deblocăm situaţia de acum”, a declarat preşedintele Sindicatului „Siderurgistul”, Petru Vaidoş.
Liderul sindical a arătat că în ciuda faptului că Sindicatul „Siderurgistul” a fost chemat de patru ori la întâlniri cu administraţia ArcelorMittal Hunedoara, aceasta nu a avut un mandat prin care să poată începe negocierile referitoare la solicitările de creştere a salariilor.
Citeşte şi Ofertă de muncă de cinci ore pe zi, plătită cu salarii de 1.250 de lei „în mână”
„Cred că mai mult trag de timp. Am fost chemaţi oficial la o negociere, dar este a patra oară când ne-am întâlnit fără să avem în faţă comisia de negociere a societăţii, fără să ni se prezinte un mandat. Cred că situaţia de la Hunedoara nu este cunoscută corect la Luxemburg şi cred că amânările acestea sunt generate de lipsa unui mandat de negociere”, a apreciat Vaidoş.
El a menţionat că Sindicatul „Siderurgistul” va informa oficial Comitetul European de Întreprindere al ArcelorMittal, care se va întruni, săptămâna viitoare, în Luxemburg.
La rândul lor, protestatarii au spus că sunt nemulţumiţi de venitul pe care îl realizează pentru munca depusă şi susţin că o mare parte dintre ei vor câştiga, de anul viitor, salariul minim pe economie, dacă acesta va înregistra noi creşteri.
„Nemulţumirea este foarte mare, pentru că salariul nostru a ajuns la nivelul unuia de femeie de serviciu. Este salariul minim brut pe ţară. Şi atunci ne gândim: unde este dialogul cu administraţia ArcelorMittal, care este un grup internaţional foarte puternic? Ne-au dus la pragul de sărăcie”, a spus unul dintre protestatari.
Protestul siderurgiştilor de la ArcelorMittal Hunedoara este al doilea, după cel din 18 octombrie, în care se solicită deblocarea negocierilor pentru capitolul salarizare în cadrul unităţii.
La ArcelorMittal Hunedoara lucrează acum circa 700 de angajaţi.