„Ca lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor am discutat cu mai mulţi colegi din opoziţie în încercarea de a ne da seama cu cine negociază dl. Cioloş dărâmarea guvernului PSD-ALDE. Ne-ar fi de mare ajutor orice vot. Ar fi fost poate util ca dl. Cioloş să precizeze pe câte voturi ne putem baza din partea domniei sale la o eventuală moţiune de cenzură. În felul acesta, putem urgenta depunerea unei moţiuni care să duca la demiterea guvernului incompetent manevrat de Liviu Dragnea (inclusiv la demiterea dnei Carmen Dan, ministru incompetent şi abuziv, fost prefect de Teleorman în vremea guvernului Cioloş). Deşi am văzut şi auzit multe în politică, încă nu am înţeles cum poate cineva negocia dărâmarea unui guvern neavand nici grup parlamentar şi nici partid”, a scris, duminică, pe Facebook, vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, „cea mai solidă contribuţie pe care domnul Cioloş ar putea-o avea la acţiunea opoziţiei ar fi să scoată odată actele la partidul mult promis şi să se oprească din atacarea celorlalte partide care au fost în fiecare zi, nu pe sărite sau între două zboruri, în prima linie a luptei anti-Dragnea pentru apărarea democraţiei în România”.
Fostul premier Dacian Cioloş vorbeşte, duminică, despre clasa politică veche, care „refuză să vadă că România s-a schimbat”, iar contextul internaţional este diferit. Despre PSD, Cioloş spune că „nu are nicio dorinţă şi nici ştiinţa să scoată România din sărăcie” pentru că îi convine să-şi păstreze electoratul „într-o captivitate a sărăciei”. Despre PNL afirmă că „refuză cu obstinaţie să se reformeze şi aşteaptă să cadă PSD natural”.
„Avem o clasă politică veche despre care ştim că s-a perindat pe la putere regulat, reuşind să facă alianţe care mai de care mai ciudate şi mai nepotrivite. Clasa politică la care fac referire nu poate ieşi din această logică, iar aceşti oameni refuză să vadă că România s-a schimbat, că tot contextul european şi internaţional e diferit şi încearcă să păstreze un mod de a face politică în mod defectuos. Le convine captivitatea societăţii la propriile lor obiective. Sărăcia nu îi deranjează. Ba, dimpotrivă, îi avantajează”, a scris, duminică, pe Facebook, Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, liderul acestei clase politice învechite este PSD, care „nu are nicio dorinţă şi nici ştiinţa să scoată România din sărăcie”.
„Cu cât are un bazin electoral mai sărac, cu atât PSD-ului îi e mai uşor să le dea acestor oameni câte puţin, cu ţârâita, păstrându-i într-o captivitate a sărăciei. Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăseşte în aceasta zonă a clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze şi să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societăţii româneşti. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul. Experienţele din 1996 cu CDR şi din 2004 cu Alianţa DA ne-au arătat că nu funcţionează acest model”, a mai scris Cioloş.
Acesta afirmă că nu se mai poate vorbi despre Putere şi Opoziţie, cât mai mult despre clasa politică veche şi clasa politică nouă.
„Despre partide care vin din trecut şi ne vor în trecut şi despre partide noi care vor modernizarea României. Cu speranţă şi încredere. În ceea ce priveşte noua clasă politică, ea creşte vertiginos şi se dezvoltă în concordanţă cu viziunea viitoare a societăţii. Poate nu aşa de rapid cum ne-am dori, dar suntem pe drumul cel bun. USR face o treabă excelentă la nivel organizatoric şi mă bucur să văd că există energie multă şi bine articulată. Avem şi pe stânga un partid nou, Demos, de la care aştept mult mai multe, pentru că e nevoie să existe şi pe partea stângă o formaţiune politică nouă, cu un mesaj bine articulat”, mai afirmă Cioloş.
Acesta susţine că Mişcarea România Împreună trece „printr-o perioadă efervescentă”.
„Construim partidul şi lucrăm la programul politic. Ne-am fundamentat principiile, ne-am făcut toate calculele şi vă promit că vom veni cu un set de măsuri care, odată implementate, pot moderniza România. Dacă vom reuşi să convingem electoratul că ştim ce avem de făcut şi că suntem în stare să punem în aplicare toate măsurile, România de peste cinci ani nu va mai fi cea de acum. Nu veţi mai recunoaşte starea deplorabilă din prezent. Suntem decişi să oferim acestei ţări soarta pe care o merită, să restructurăm profund statul şi economia cu un accent total pe eradicarea sărăciei şi creşterea antreprenoriatului. Lucrăm sub un stres enorm. Nu cel al câştigării alegerilor, ci cel de după, când ne dorim să aducem societăţii româneşti o schimbare totală în bine”, îşi încheie Cioloş mesajul.