SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2019. Testele, modificate semnificativ în ultimii 15 ani

O analiză a subiectelor date la Bacalaureat în ultimii 15 ani arată cum s-a transformat proba de la Limba și Literatura Română de-a lungul timpului. Potrivit profesoarei care a realizat această analiză, prof. Irina Țoțan de la Liceul ”Simion Stolnicu” din Comarnic, județul Prahova, ”până în 2006 subiectele puneau accent pe competențe de comunicare reală, ce urmăreau exprimarea corectă, bogăția vocabularului, simțul limbii, prin itemii de la Subiectul I”.
Filip Stan
05 nov. 2018, 11:01
SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2019. Testele, modificate semnificativ în ultimii 15 ani

În anii următori subiectele s-au concentrat pe ”abilitățile de analiză literară sau noțiunile de teorie literară” pe care elevii le-au adunat în școală, scrie edupedu.ro.

Cum s-au schimbat subiectele de BAC la Limba și literatura română – Analiza profesoarei Irina Țoțan:

”De-a lungul celor zece ani subiectele au fost modificate semnificativ. Dacă în 2004-2006, se punea accent și pe competențe de comunicare reală, ce urmăreau exprimarea corectă, bogăția vocabularului, simțul limbii, prin itemii de la Subiectul I, în anii următori se valorifică mai mult abilitățile de analiză literară sau noțiunile de teorie literară.

Textele literare alese la Subiectul I sunt din toate genurile literare, mai dificile fiind cele lirice, față de care elevii sunt reticenți, pentru că presupun aptitudini de decodare, iar limbajul poetic este, de multe ori, inaccesibil, fără o pregătire prealabilă. Tocmai de aceea, evaluarea este subiectivă, textele literare având multiple interpretări, profesorul trebuind să urmărească capacitatea elevului de a fi cât mai aproape de text, în măsura abilităților sale reale de analiză.

SUBIECTE BACALAUREAT 2019 EDU.RO. Au apărut modele noi pentru anul viitor după eliminarea testelor grilă

Trecerea la textele nonliterare sau de graniță pentru Subiectul I a adus falsa impresie că abordarea este mai facilă. Chiar dacă itemii sunt doar în număr de cinci, presupun înțelegerea textului, care de multe ori este dificilă. Elevii nu citesc cu atenție fragmentul, caută răspunsurile secvențial, de aceea nu primesc punctajul întreg.

Textele argumentative implică și ele stăpânirea unor abilități și competențe, indiferent de formula abordată de-a lungul timpului. Pe lângă structura fixă, aceste scrieri presupun cunoștințe din toate domeniile culturale, capacitatea de a face conexiuni între argumentele aduse și exemplele edificatoare. Aceste cerințe sunt punctate foarte bine, însă puțin elevi primesc punctajul maxim, pentru că nu țin cont de particularitățile acestui tip de text.

Și Subiectul III a suportat schimbări în formulare, dar s-a păstrat esența, deși, consider că ar trebui să fie mai generos în conținutul lui, să presupună o viziune mai largă asupra operelor literare studiate, să urmăreasca capacitatea de sinteză, de a pune în paralel teme literare, de a urmări în ansamblu creația unui scriitor, nu un sigur text. Deși s-a ajuns la limita minimă de 400 de cuvinte, multi absolvenți nu reușesc să scrie niciun rând la acest subiect, bazându-se, greșit, pe rezolvarea completă și corectă a celorlalte cerințe, care să aducă o notă de trecere sau un rezultat satisfăcător.”

SUBIECTELE DE BAC LA LIMBA ROMÂNĂ, DIN 2004 PÂNĂ ÎN 2018

“Pentru a realiza o cercetare asupra dinamicii subiectelor la limba si literatura româna m-am oprit asupra schimbărilor din ultimii zece ani. Am avut ca puncte de plecare subiecte din sesiuni de Bacalaureat, modele, simulări de examen, existente între anii 2004-2018.

Privind structura, formularea cerinţelor, punctajul, reperele, tipurile de itemi, se observă lesne următoarele:

  • Subiectul I cu 40 de puncte, are 10 itemi cu 4 puncte fiecare, care vizau competenţe de comunicare reală, practică în limba română (corectarea unor greşeli de scriere, polisemantismul, construirea unor expresii sau locuţiuni cu un cuvânt dat), dar şi însuşirea unor noţiuni de teorie literară, precum şi abilităţi de analiză a unui text literar, la prima vedere.
  • Subiectul II cu 10 puncte, vizează redactarea unor texte funcţionale, de exemplu, scrisoare, cerere, care implică niște competenţe practice de redactare a unor texte funcţionale, utile în viaţa de zi cu zi.
  • Subiectul III  cu 40 de puncte, presupune construirea unui eseu, pe o temă literară, fără limite de cuvinte, cu recomandarea de 2-4 pagini, având cinci repere mai generoase.

Cele trei subiecte au acelaşi punctaj

  • Subiectul al II-lea aduce noutatea cerinţei: elevii au de construit un text argumentativ în care să-şi exprime opinia despre afirmaţia unui scriitor. Se impune limita de 15-20 de rânduri.
  • Subiectul III vizează construirea unui eseu de 2-4 pagini despre o problemă de literatură cu cinci repere.

Se schimbă puctajele celor trei subiecte astfel:

Subiectul I  40 de puncte

Subiectul II  20 de puncte, presupune competențe care urmăresc redactarea unui text dialogat sau construirea unui rezumat în 10-20 de rânduri.

Subiectul III  40 de puncte, urmărește construirea unui eseu despre o operă literară fără repere, pornind de la o afirmație critică. Numărul de pagini este de 2-3.

Este anul când se publică câte o sută de variante pentru fiecare tip de subiect și în ziua examenului se extrăgea, în direct, la radioul național, câte o variantă din fiecare tip, construindu-se un subiect complet. Fiecare subiect are câte 30 de puncte

  • Subiectul I păstrează 9 itemi, trei de câte 2 puncte, restul de câte 4 puncte, care vizează noțiuni de lexic, de punctuație, de prozodie, dar și competențe de analiză literară.
  • Subiectul II presupune construirea unui text argumentativ pornind de la o afirmație.
  • Subiectul III  presupune construirea unui eseu cu o cerință exactă, patru repere, de 2-3 pagini.

Se elimină modalitatea de alegere și trasmitere a subiectelor, dar se păstrează aceeași structură, punctajele, numărul de rânduri sau pagini ale subiectelor, ca în 2008.

Se păstrează valoarea punctajelor la fiecare subiect, se introduce limita de cuvinte, pentru Subiectul II, 150-300 de cuvinte, pentru Subiectul III, 600-900 de cuvinte. Se păstrează cei 9 itemi la Subiectul I, care vizează aceleași competențe.

Este momentul în care se diferențiaza subiectele pe profilurile uman și real.

  • Subiectul al II-lea, care presupune construirea unui text argumentativ, fară a avea ca reper o afirmație.
  • La Subiectul I, la primul item se cerea identificarea unui sinonim neologic pt. un cuvânt dat, ceea ce dădea bătăi de cap elevilor, cernță la care s-a renunțat peste trei ani.

Reprezintă momentul în care se modifică structura subiectelor pentru elevii de clasa a XI-a care sustin în acest an simularea. Noutățile sunt importante:

  • Subiectul I și II sunt comune pentru toate profilurile;
  • Subiectul al III-lea este diferențiat;
  • Subiectul I are 40 de puncte și este împărțit în două subpuncte, A și B, fiecare cu câte 20 de puncte. Punctul A. are 5 itemi a câte 4 puncte fiecare, a căror rezolvare presupune înțelegerea unui text la prima vedere, de această dată, nonliterar sau de graniță. (jurnal, amintiri, memorii). Răspunsurile trebuie redate în enunțuri. Punctul B are alocate 20 de puncte și presupune construirea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte, în care elevul trebuie să-și afirme poziția în legătură cu o problematică  reflectată in textul de la Subiectul I. Cerința are 6 repere de avut în vedere.
  • Subiectul al II-lea are 10 puncte și presupune analiza unor elemente de structură, de conținut ale unui text la prima vedere, care poate fi din toate genurile literare.
  • Subiectul al III-lea are 30 de puncte și presupune redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte (nu se mai precizează limita maximă), cu referire la un text studiat. Eseul are 3 repere, renunțându-se la opinia personală.
  • Se acordau alte 10 puncte pentru redactarea întregii lucrări.

Păstrează tipurile de subiecte din 2017, cu anumite modificări:

  • Subiectul I devine punctat cu 50 de puncte. Punctul A are 5 itemi , fiecare de câte 6 puncte. Punctul B râmăne cu limita minimă de 150 de cuvinte și cu doar 3 repere, iar argumentele pot fi și din experiențele personale sau culturale.
  • Subiectul al II-lea rămâne cu 10 puncte.
  • Subiectul III ramâne și el cu 30 de puncte.”

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Femeie din Franța câștigă proces la CEDO în cazul unui divorț controversat
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă