La doi ani după seara lui 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surpriza generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democraţii speră să-şi ia o revanşă politică, cel puţin parţială, înainte de 2020, anul viitoarelor alegeri prezidenţiale.
Donald Trump a făcut campanie până în ultimul moment, dominând mulţimile cu celebra sa deviză ”Make America Great Again”.
Într-o conferință de luni, Trump a spus: „Nu sunt pe buletinul de vot, dar într-un anumit mod, mă aflu la vot.”
El le-a cerut alegătorilor să iasă și să voteze, dar nu înainte de a „zgândri mass-media: „Dacă nu avem o zi bună, ei se vor comporta ca și cum ar fi sfârșitul lumii. Nu vă faceți griji, dacă avem o zi bună tot nu ne vor da vreun un credit „.
Birourile de vot se deschid la ora locală 6:00 (11:00 GMT) în mai multe state de pe coasta de est a SUA. Sunt în joc 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat, precum şi posturile de guvernatori din circa treizeci de state, din Florida până în Alaska.
Democraţii sunt daţi favoriţi în sondaje în ce priveşte obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii ar urma să-şi păstreze controlul în Senat.
Dar de ce sunt aceste alegeri intermediare de la jumătatea mandatului prezidenţial? În mare măsură, deoarece rezultatul va afecta în mod semnificativ restul mandatului președintelui SUA.
Camera Reprezentanților și Senatul – cele două camere ale Congresului SUA – adoptă legea. În prezent, ambele camere sunt dominate de republicani, care îl sprijină pe Trump. În cazul în care oricare dintre camere va fi dominată de democrați, abilitatea lui Trump de a face și de a promova noi legi ar fi limitată.
Miza alegerilor este una mare. Dacă republicanii vor câştiga şi vor deține ambele camere, acest lucru ar servi ca o aprobare a administrației Trump și îi vor permite să se ridice pe propuneri controversate, cum ar fi zidul de frontieră din Mexic și legea privind avortul.
Alegerile la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în exerciţiu. La doi ani după sosirea lui Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, plătind îndeosebi pentru dezbaterile aprinse privind reforma din sistemul de sănătate.
Dar pierderea controlului în Camera Reprezentanţilor, în pofida cifrelor excelente din economia americană, ar fi o înfrângere personală pentru Donald Trump, atât timp cât a făcut din această consultare electorală un test privind popularitatea sa.