Fertilitatea a scăzut la nivel mondial. Rata natalităţii s-a înjumătăţit în ţările bogate şi a crescut în ţări în curs de dezvoltare

Fertilitatea la nivel mondial a scăzut la jumătate în comparaţie cu anul 1950, însă în prezent se înregistrează disparităţi uriaşe în ceea ce priveşte nivelul de trai - rata natalităţii s-a diminuat în statele bogate şi a crescut considerabil în ţările aflate în curs de dezvoltare, conform unui studiu publicat vineri. 
Filip Stan
09 nov. 2018, 14:50
Fertilitatea a scăzut  la nivel mondial. Rata natalităţii s-a înjumătăţit în ţările bogate şi a crescut în ţări în curs de dezvoltare

Potrivit concluziilor publicate în jurnalul ştiinţific The Lancet, cifra totală a copiilor raportată la numărul de femei din lume a depăşit 4,7 în 1950, iar astăzi este de 2,4.

Ca urmare, nouăzeci şi una de ţări, situate mai ales în Europa şi pe continentul american, nu au suficiente naşteri pentru a-şi menţine populaţia actuală, informează Agerpres.

În schimb, în Africa şi Asia, ratele natalităţii au crescut, potrivit acestui studiu realizat de Institutul de metrologie şi evaluare a sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), un organism finanţat de fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Instituţia a compilat peste 8.000 de date privind sănătatea pentru a analiza creşterea populaţiei mondiale de la 2,6 miliarde de indivizi în 1950 la 7,6 miliarde anul trecut.

Cipru este naţiunea cea mai puţin fertilă de pe Pământ, cu o singură naştere pe femeie, în medie, potrivit datelor colectate de IHME. La polul opus, femeile din Mali, Ciad şi Afganistan au, în medie, peste şase copii şi chiar şapte copii în cazul celor din Niger, potrivit Agerpres.

Dintre factorii socioeconomici care explică aceste disparităţi, educaţia joacă un rol deosebit de important, notează autorii studiului.

”Cu cât o femeie merge mai mulţi ani la şcoală cu atât scade numărul sarcinilor ei şi, ca urmare, se reduce numărul de copii”, a explicat pentru AFP Ali Mokdad din cadrul IHME.

Mokdad a subliniat faptul că, în general, creşterea populaţiei din ţările aflate în curs de dezvoltare este acompaniată în paralel de o ameliorare a nivelului de trai, cu excepţia cazului în care sunt afectate de război sau de alte tulburări. În final, acest lucru poate afecta numărul de naşteri.

Citeşte şi Dezastru demografic în România. În fiecare oră populaţia ţării scade cu 5 români

„În timp ce şi ca urmare a faptului că economiile acestor tari se ameliorează, este probabil ca fertilitatea lor să înregistreze un declin”, a precizat Mokdad, informează Agerpres.

Pe de altă parte, durata de viaţă la nivel mondial a crescut odată cu trecerea anilor – din 1950 până în prezent a ajuns de la 48 de ani la 71 de ani, în medie, în cazul bărbaţilor, şi de la 53 de ani la 76 de ani pentru femei.

Durata de viaţă mai mare antrenează probleme de sănătate specifice. Astfel, bolile de inimă constituie în prezent principala cauză de deces la nivel global, potrivit IHME.

„Cu cât ţările devin mai bogate cu atât sunt înregistrate mai puţine cazuri de mortalitate ca urmare a bolilor infecţioase”, a mai spus Mokdad. Reversul medaliei, cazurile de invaliditate cauzată de vârsta înaintată s-au înmulţit, la fel ca şi cel al afecţiunilor asociate în mod direct stilului de viaţă, printre acestea numărându-se obezitatea.

DailyBusiness
Centralele de apartament, înlocuite cu soluții ECO! Statul a alocat fonduri exponențiale pentru acest proiect
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Care este cea mai bună pâine vândută în supermarketurile din România. Mihaela Bilic a recomandat-o: ”Are gustul copilăriei”
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
Economia României, în prag de colaps? Taxele majorate și inflația galopantă ridică semne de întrebare
Adevarul
Ultimul drum al primului Rege al României. Cum a murit Carol I și ce l-a îngenuncheat, de fapt, pe cel mai longeviv suveran al țării noastre
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Piața imobiliară. Cifrele care arată evoluția prețurilor la apartamente
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Anunț pentru proprietarii de apartamente care stau la parter
StirileBZI
Mașinile pe benzină și motorină vor fi interzise! De când nu se vor mai vinde
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Studiu: Pământul ar fi putut avea un inel planetar acum 466 de milioane de ani
MediaFlux
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni