Aproximativ 50 de părinţi şi elevi s-au adunat, luni, în curtea şcolii cu clasele I-VIII din satul Sacoşu Mare, comuna Darova, pentru a protesta faţă de desfiinţarea instituţiei de învăţământ, fapt ce presupune ca cei aproape 50 de elevi din sat să facă zilnic naveta pe o distanţă de opt kilometri, până la Darova.
Potrivit primarului din comuna Darova, Sorin Tilihoi, elevii sunt afectaţi de decizia de închidere a şcolii, care în urmă cu doi ani a fost complet reabilitată şi dotată la cele mai înalte standarde.
„Aproximativ 50 de elevi din clasele 0-VIII sunt afectaţi de decizia de a închide şcoala. Părinţii sunt nemulţumiţi în primul rând că elevii de clasa zero trebuie să se ducă înghesuiţi în cele două microbuze şcolare, alături de elevii de clasa a VIII-a. În plus, cele două microbuze nu sunt suficiente pentru transportul tuturor elevilor, ar trebui să facă mai multe transporturi, iar din această cauză cursurile ar trebui să înceapă de la ora 9.00”, a declarat primarul din Darova.
Potrivit acestuia, la şcoala din satul Sacoşu Mare s-au făcut, în urmă cu doi ani, investiţii de aproximativ 70.000 de lei şi instituţia are un laborator, opt săli de clasă, o sală de sport, toalete cu apă curentă şi încălzire centrală.
Primarul Sorin Tilihoi a declarat că fostul Consiliu de Administraţie al şcolii şi fostul primar din comună au decis să desfiinţeze această şcoală pe motiv că profesorii îşi plăteau naveta, iar în condiţiile în care nu mai trebuie să o achite, salariile lor sunt mai mari.
„Fostul Consiliu de Administraţie al şcolii a dat acordul de desfiinţare pentru ca profesorii să aibă salarii mai mari, având în vedere că nu îşi vor mai plăti naveta. Noi am propus Inspectoratului Şcolar Judeţean să menţinem măcar clasele zero – III la această şcoală. În prima fază ni s-a spus de la Inspectoratul Şcolar că sunt de acord, apoi ni s-a comunicat că nu se poate acest lucru şi că şcoala trebuie desfiinţată. Am solicitat, în aceste condiţii, alte autobuze, însă răspunsul a fost că nu au de unde să ne dea alte autobuze de transport şcolar”, a afirmat primarul din Darova.
De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş susţin că şcoala trebuia desfiinţată având în vedere numărul mic de elevi din fiecare clasă, iar problema transportului elevilor este una de organizare.
„Unii părinţi au protestat, alţii nu, oricum nu astăzi (luni -n.r.) au aflat că şcoala se desfiinţează. Domnul primar din Darova, care este nou primar, din luna iunie, a venit pe funcţie când reţeaua şcolară era deja stabilită. El a propus reînfiinţarea claselor zero – III, dar i-am explicat că nu se poate având în vedere numărul mic de elevi din fiecare clasă. Primarul are la dispoziţie două microbuze şi un drum asfaltat. Sunt localităţi în Timiş unde cu două microbuze se transportă şi o sută de elevi, e o chestiune de organizare. Primarul poate decide decalarea începutului orelor de curs”, a declarat Halasz Francisc, inspector şcolar general adjunct al judeţului Timiş.
Întrebat ce se va întâmpla cu şcoala care recent a fost reabilitată, inspectorul şcolar a explicat că aceasta aparţine Primăriei Darova şi că aici va funcţiona o grădiniţă.