„Păstrarea macrostabilităţii, a echilibrului intern, este esenţială. Trebuie să avem grijă de ea, de macrostabilitate, ca de lumina ochilor, întrucât din aceasta derivă şi sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre şi parcursul în cadrul Uniunii Europene. Nu există alternativă validă pe termen lung la politicile macroeconomice coerente. Dacă nu păstrăm coerenţa, mai devreme sau mai târziu vom plăti ca ţară”, a spus Mugur Isărescu.
Acesta a menţionat că termenul ‘sustenabilitate’ era acum 20 de ani unul tehnic, de specialitate, însă a fost introdus în limbajul curent, deşi nu este uşor de explicat.
Isărescu a afirmat că măsurile şi stimulentele necorelate pot accentua vulnerabilităţile în economie, mai ales în situaţia unor ţări aflate în plin proces de transformare, de recuperare a decalajelor, de convergenţă reală.
De asemenea, guvernatorul a subliniat importanţa comunicării şi a precizat că BNR este atentă la acest aspect. În acest context, el a făcut referire la titluri din presă în care se regăsesc formulări precum „Banca centrală a inundat piaţa cu lichidităţi” sau „Băncile comerciale au luat cât le-a dat BNR”.
„Ar trebui să explicaţi ce înseamnă o licitaţie cu limită de sumă şi ce înseamnă o licitaţie fără limită de sumă. Pare să fie acelaşi lucru. Până acum, am avut numai licitaţii fără limită de sumă. Deci, nu băncile comerciale au luat cât le-am dat noi, ele au luat cât au vrut ele, cât au avut nevoie, că nu le-am pus nicio limită de sumă. Păi, dacă o ţineţi aşa, când o să punem o limită de sumă şi e posibil să punem o limită de sumă cândva, din anumite considerente, cum o să mai explicaţi deosebirea?”, a afirmat Isărescu.
Totodată, acesta a spus că decidenţii şi publicul larg trebuie să înţeleagă faptul că politica monetară nu poate fi unicul răspuns şi nu poate soluţiona aspecte şi probleme importante ce ţin însă în mod direct de alte paliere ale politicilor macroeconomice.
„Consider că astăzi, în economie, există trei coordonate hotărâtoare pentru canalul comunicării, care a devenit tot mai important în ceea ce priveşte politicile economice… Cele trei coordonate hotărâtoare la care făceam referire sunt, în opinia mea: 1 – informaţiile de calitate produse corect şi constant, 2 – comunicarea publică în forme raţionale, la obiect şi 3 – viziunea corectă, coerentă, în care ideile sunt utilizate în proiecte concrete”, a mai spus Isărescu.