Tăriceanu îşi studiază dosarul de la DNA la Comisia juridică: Doar 80 de pagini au citit. Multe referiri nu au legătură cu mine

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a mers miercuri la Parlament pentru a-şi studia dosarul de la DNA, după ce cererea DNA pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul său a fost transmisă Camerei superioare în urmă cu o săptămână. La ieşirea din sala Comisiei Juridice, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a apucat să vadă doar 80 de pagini din dosar. Şeful Senatului a susţinut că sunt acuzaţii fără probe şi nu a găsit în dosar nici interceptări, nici denunţători. Liderul Senatului urmează să revină la Parlament cu avocatul pentru a studia restul dosarului. 
Romania TV
14 nov. 2018, 10:54
Tăriceanu îşi studiază dosarul de la DNA la Comisia juridică: Doar 80 de pagini au citit. Multe referiri nu au legătură cu mine

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul Robert Cazanciuc, anunţa că Tăriceanu poate să-şi studieze dosarul de la DNA, în baza căruia se cere încuviinţarea începerii urmăririi penale, începând de miercuri până lunea viitoare.

Dosarul, care are 73 volume, fiecare cuprinzând între 79 şi 349 de pagini, poate fi studiat de Tăriceanu înainte de a fi audiat de către senatorii jurişti. Aceştia urmează să întocmească un raport, care va fi înaintat Biroului permanent pentru a fi repartizat pe ordinea de zi a plenului.

Parchetul General a solicitat Senatului ridicarea imunităţii parlamentare în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce procurorul-şef al DNA a trimis procurorului general Augustin Lazăr un referat în vederea formulării unei cereri de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de Călin Popescu-Tăriceanu.

DNA a precizat, într-un răspuns pentru România TV, că „procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român”.

„Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece„, mai precizează DNA.

Concret, Tăriceanu „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie”.

„Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore„, se mai arată în răspunsul DNA.

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal”, se mai arată în precizarea făcută de DNA.

Surse citate de România TV au precizat că dosarul a fost deschis după un denunţ făcut de un martor sub acoperire în anul 2010.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Locul în care rușii și ucrainenii trăiesc în pace. E aproape de România, ambele tabere au proprietăți aici, statul face parte din NATO
Capital.ro
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au mângâiat pe posterioare!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Zayn Malik își amână concertele din SUA după moartea fostului coleg Liam Payne
MediaFlux
Pensii 2025. Ministerul Muncii anunță cine sunt românii care NU vor primi bani în plus
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale