Dăncilă, în prima şedinţă de Guvern după raportul MCV şi rezoluţia PE: Sunt dezamăgită şi cer egalitate pentru ţara mea

Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de raportul MCV prin care Comisia Europeană a constatat că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un "regres regretabil" legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. Premierul a spus că raportul aduce atingere suveranității naționale. Surse social-democrate anunţau miercuri că PSD se pregăteşte să conteste raportul MCV  la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 
Romania TV
15 nov. 2018, 09:04
Dăncilă, în prima şedinţă de Guvern după raportul MCV şi rezoluţia PE: Sunt dezamăgită şi cer egalitate pentru ţara mea

Premierul Viorica Dăncilă a reiterat joi, în ședința de guvern, că România e pregătită pentru preluarea președinției Consiliul UE. Precizarea premierului vine în contextul în care miercuri președintele Klaus Iohannis a spus că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE.

„O să spun încă o dată ferm: România este pregătită pentru preluarea și exercitarea cu succes a președinției Consiliului UE. Încă de la începutul mandatului, Guvernul României a inițiat și dezvoltat un amplu proces de pregătire a preluării președinției Consilului UE. Programul de acțiuni este finalizat. Au fost create mecanismele de lucru și au fost stabilite modalitățile de desfășurare a acțiunilor. (…) Săptămâna viitoare vom primi vizita președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politici și alți oficiali de rang înalt de la nivelul european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul UE și buna gestionare a unor dosare importante, și mă refer la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul UE post-Brexit, evoluția politicii de securitate”, a declarat Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Premierul a criticat şi rezoluţia votată marţi în plenul Parlamentului European, prin care PE se declară „profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale din România, îndeosebi din cauza posibilităţii ca aceasta să ducă la subminarea structurală a independenţei sistemului judiciar şi a capacităţii acestuia de a combate eficient corupţia din România, precum şi la slăbirea statului de drept”. De asemenea, documentul „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”.

Rezoluţia privind statul de drept în România, adoptată cu amendamente de Parlamentul European UPDATE

„Consider rezoluția Parlamentului European expresia unor interese electorale ale unor grupurilor politice europene, în condițiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete și instituțiile sistemului judiciar, în condițiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alt stat membru al UE. Este greu de înțeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenție, identic cu cel al forțelor de ordine din celelalte state membre. Cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României și sunt convinsă că această atitudine va fi sancționată de către români. Am văzut că s-a spus că s-a votat împotriva Guvernului României. Rezoluția nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva vreunei alte instituții. Rezoluția se referea la România”, a spus Dăncilă, în ședința de Guvern.

Viorica Dăncilă a dat asigurări că în ciuda criticilor, România rămâne un membru stabil al Uniunii Europene și i-a rugat pe cei care vorbesc despre ieșirea din UE să dea dovadă de responsabilitate.

„Îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieșirea din UE. Rămânerea în UE este singura cale și nu s-a pus niciodată problema”, a spus premierul

Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită şi de raportul MCV. În context, ea a mai transmis că obiectivele cuprinse în MCV sunt imposibil de atins în condițiile în care criteriile se schimbă din mers și ni se cere să încălcăm reguli constituționale.

„Sunt dezamăgită de concluzile raportului MCV în condiţiile în care România a dovedit ca este partener loial şi corect, Guvernul a fost în contact cu experţii CE şi a oferit atât clarificări, cât şi argumente. Am constatat că acestea au fost ignorate. (…)Am citit cu mare atenție raportul, suntem conștienti de obiectivele de acolo, dar în același timp vedem recomandări prin care vor să ingnorăm prevederi legele, ceea ce reprezintă o atingere a suveranității și o încălcare a Tratatului. Cred într-o Europă unită, puternică, în care toti cetățenii se bucură de respect și de drepturi egale”.

Premierul a anunţat şi că săptămâna viitoare preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, lideri ai grupurilor politice şi alţi oficiali europeni vor face o vizită în România, urmând să fie discutate chestiuni de interes pentru viitorul Uniunii Europene, precum „cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluţia politicii de securitate”.

„Săptămâna viitoare vom primi vizita preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politice şi alţi oficiali de rang înalt de la nivel european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene şi buna gestionare a unor dosare importante şi mă refer aici la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluţia politicii de securitate”, a declarat, joi, Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV publicat marţi, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO), suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

Iată care sunt cele OPT recomandări supşlimentare pentru remedierea situației din România:

„Legile justiției

  • Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgențe subsecvente. 
  • Revizuirea legilor justiției, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. 

Numiri/revocări în cadrul sistemului judiciar

  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt. 
  • Relansarea unui proces de numire a unui procuror-șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție și cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în materie de corupție. 
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare. 
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017. 20 

Codul penal și Codul de procedură penală

  • Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală. 
  • Redeschiderea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală, ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale de luptă împotriva corupției, precum și de recomandările formulate în cadrul MCV și de avizul Comisiei de la Veneția. 

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare a acesteia înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a repune procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a reintra pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017″, este concluzia prezentată în raportul MCV pentru România.

RAPORTUL MCV PENTRU ROMÂNIA, NOIEMBRIE 2018, POATE FI CITIT AICI

 

Membrii Cabinetului Dăncilă s-au reunit joi în şedinţă de Guvern. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţa marţi că proiectul de OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a primit toate avizele şi va intra pe ordinea de zi a şedinţei.

Pe 18 iulie, Curtea Constituţională a României a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ adoptat de Parlament.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Serialul-fenomen iubit de români se întoarce la TV. Va fi difuzat zilnic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă suplimentară în România. Decizia pe care nimeni n-o înțelege. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Angajații vor primi câte 200 de lei pe zi de la 1 ianuarie 2025! Cine va primi acești bani
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dezvăluiri despre folosirea explozibililor în walkie-talkie-uri și pagere de către Mossad împotriva Hezbollah
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători