Marius Bodea a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că în legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, există o prevedere care arată „negru pe alb” că Ministerul Transporturilor este obligat, în fiecare an, să prindă bani în buget pentru acest proiect. El a adăugat că, în mod logic, nici nu este nevoie de lobby la dezbaterile pe legea bugetului.
Pe de altă parte, deputatul liberal de Iaşi a declarat că nu înţelege de ce legea privind autostrada se află încă la Parlament şi n-a fost trimisă spre promulgare la Cotroceni, deşi a fost aprobată în urmă cu nouă zile de plenul Camerei Deputaţilor.
„Probabil că zilele următoare va merge la promulgare şi nu va dura mult până ce intră în vigoare. Nici nu e nevoie de lobby în Parlament la dezbateriile pe legea bugetului pentru 2019. Sigur că putem avea surprize neplăcute, adică Ministerul Transporturilor să prindă banii necesari, dar se poate întâmpla ca o grupare din Parlament să facă un amendament şi să mute banii prevăzuţi pentru autostradă către alte obiective. Legea îi acoperă pe cei din Ministerul Transporturilor, care pot veni ulterior să spună: Noi am pus banii, dar voi în Parlament aţi votat altfel”, a declarat Marius Bodea.
Deputatul PNL a catalogat drept „sfidătoare” afirmaţiile unor politicieni că nu ar exista banii necesari pentru construirea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, în condiţiile în care Comisia Europeană a spus în repetate rânduri că există fonduri, dar că România n-a trimis încă proiectul.
„Patru miliarde de euro pot fi folosite pentru această autostradă. Sumele alocate iniţial de Comisia Europeană pentru proiectele mari de infrastructură ale României încă n-au fost consumate. Banii se adună în coşul Comisiei, astfel că pot fi suplimentate fondurile pentru anumite proiecte, dacă se solicită acest lucru”, a precizat secretarul Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor, Marius Bodea.
Legea privind realizarea Autostrăzii Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, a fost adoptată, în 7 noiembrie, de plenul Camerei Deputaţilor. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.
Legea a fost adoptată cu 261 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi cinci abţineri. Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE.
Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a spus în plenul Camerei Deputaţilor că parlamentarii ALDE din Moldova nu vor vota bugetul pe 2019 dacă în el nu este inclusă Autostrada Unirii.