Ministerul Justiţiei organizează selecţia pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA

Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei anunţul pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că a ţinut cont de recomandările Comisiei Europene.
Romania TV
17 sept. 2012, 14:25
Ministerul Justiţiei organizează selecţia pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA

Astfel, Ministerul Justiţiei anunţă că organizează, la sediul său din Bucureşti, strada Apolodor 17, sector 5, cod 050741, în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

„Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004”, informează luni MJ.

La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene, transmise Ministerului Justiţiei la data de 11 septembrie 2012.

Cererile de înscriere, pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere, însoţite de celelalte înscrisuri menţionate în prezentul anunţ vor fi depuse personal, până la data de 24 septembrie 2012, inclusiv, la Cabinetul ministrului Justiţiei, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5. Bucureşti.

Cererile de înscriere vor fi însoțite de următoarele înscrisuri: a) dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege; b) declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare; c) un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevăzut în anexa HG 1021/2004; d) minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea; e) ultimul raport de evaluare a activității profesionale a procurorului participant la selecţie; 
f) orice alte înscrisuri relevante.

Până la data de 1 octombrie 2012, procurorii participanţi vor depune şiun proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune personal la Cabinetul ministrului justiţiei, atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific. Proiectul se va încadra într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăşi zece pagini. Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri. 

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie , cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcții de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea înscrisurilor, neîndeplinirea condiției de vechime, etc.), precum și programarea interviurilor se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 25 septembrie 2012.

Procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 2-3 octombrie 2012, un interviu care constă în: a) susţinerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, sub următoarele aspecte: prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie; identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora; propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie; compatibilitatea planului managerial întocmit de procurorul participant la selecţie cu cel al procurorului ierarhic superior, dacă este cazul; b) verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare; c) prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; d) prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.; e) verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie; f) verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorul participant la selecţie.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 4 octombrie 2012.

Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi, precizează în final MJ.

Mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA a expirat în luna februarie 2012, el fiind delegat pe această funcţie, astfel că ministrul Justiţiei urmează să facă o nominalizare, inclusiv pentru cea de procuror general al României, care se vacantează în 2 octombrie.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a declarat, recent, la Realitatea TV, că lucrurile nu depind de el în ce priveşte eventualitatea unei nominalizări pentru funcţia de procuror general al României, precizând însă că nu are de gând să participe la o farsă.

„Trebuie să vedem dacă există o procedură clară şi corectă. Nu am de gând să particip la o farsă. Adică să ne depunem candidaturile în condiţiile în care numele se ştiu”, a afirmat Daniel Morar.

Numele lui Daniel Morar a fost vehiculat pentru poziţia de procuror general al României. Cât despre actualul procuror general, Codruţa Kovesi, acesta a declarat recent că nu a decis nimic cu privire la o eventuală candidatură a sa pentru una din cele 17 funcţii din conducerea Ministerului Public, pentru care ministrul Justiţiei va trebui să facă numiri.

De asemenea, a fost vehiculat numele lui Marius Iacob-fost şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din parchetul ICCJ şi actual prim-adjunct al procurorului general-, dar şi al lui Codruţ Olaru, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Un nou aeroport în apropiere de București! Unde ar urma să fie construit: “Avem studiul de prefezabilitate gata”
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Sprijin major pentru români! Se dau GRATIS 100.000 de euro pe an
Adevarul
Avram Iancu - anii de umilință ai eroului moților. De ce spunea: „Eu nu-s Iancu, sunt numai umbra lui. Iancu e mort”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Mireasa, sezonul 10. Băieții, despre seriozitatea fetelor din competiție: Aparențele înșală
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care stau la casă. La ce distanță trebuie pus coșul de fum față de casa vecinului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Un nou deces legat de dispozitivele de umflare a airbag-urilor Takata în SUA
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...