Andronescu a declarat că introducerea bacalaureatului profesional, prin legea adoptată, deschide posibilitatea celor care nu doresc să urmeze studii superioare să se angajeze în domeniul în care au studiat.
„Senatul o va trimite (legea adoptată luni, n.r.) la promulgare şi îmi doresc din tot sufletul şi adresez şi pe această cale rugămintea preşedintelui să o promulge, ca să putem să trimitem către cei care se interesează şi o aşteaptă. (…) Este vorba de o alternativă, deci este opţiunea elevului şi a familiei lui şi sigur că decizia pe care elevul cu familia lui o ia poate să însemne: «mergem spre învăţământul superior», atunci merge spre bacalaureatul naţional, ca şi până acum sau «nu mai merg spre învăţământul superior, vreau să găsesc un loc de muncă să mă angajez» şi atunci opţiunea este pentru bacalaureatul profesional”, a explicat Andronescu.
Ministrul a spus că măsura va fi aplicată din anul şcolar 2012- 2013, precizând că introducerea bacalaureatului profesional nu va însemna că acest examen va fi mai puţin riguros, ci că va fi aplicat la materia studiată.
Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior.
Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.
Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.
Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.
În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.
Legea are caracter organic, Senatul fiind for decizional.