Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe subiectul viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene, fiind abordată şi tematica referitoare la viitorul cadru financiar multianual al UE.
„Preşedintele României a arătat faptul că, în ceea ce priveşte priorităţile Preşedinţiei ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene, acestea vor plasa cetăţeanul în prim plan şi se vor concentra pe avansarea dosarelor legislative, dar nu numai, care pot aduce rezultate tangibile pentru cetăţenii europeni, conducând astfel la o Uniune mai puternică, mai democratică, mai aproape de cetăţenii săi şi capabilă să le asigure securitatea şi prosperitatea”, arată Administraţia Prezidenţială.
În context, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că doreşte ca Preşedinţia României la Consiliul UE să obţină rezultate importante, însă a subliniat că acestea vor putea fi obţinute cu sprijinul celorlalte state membre şi a instituţiilor europene. Şeful statului a punctat faptul că ţara noastră va acţiona pentru obţinerea unor progrese semnificative în ceea ce priveşte negocierea bugetului UE post-2020, astfel încât viitoarea perioadă de programare să fie pregătită cât mai bine şi fără întârzieri.
De asemenea, în cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate rezultatele bune înregistrate de Curtea Europeană de Conturi, dar şi necesitatea modernizării în continuare a sistemului curţilor de conturi ale statelor membre ale Uniunii Europene, care să favorizeze o anumită flexibilitate, precum şi creşterea eficienţei în utilizarea fondurilor şi a actului de guvernare.
„Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat rolul Curţii Europene de Conturi şi a menţionat faptul că, prin rapoartele emise şi prin recomandările făcute, această instituţie europeană reuşeşte să ofere o bază importantă pentru creşterea eficienţei şi a corectitudinii în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene, precum şi să contribuie la implementarea adecvată a bugetului Uniunii Europene”, se arată în comunicat.
Şeful statului a evidenţiat importanţa mecanismelor de control, cu precădere atunci când acestea contribuie la îmbunătăţirea politicilor publice şi efectelor acestora în economie şi societate, fiind necesară, în acest sens, continuarea şi aprofundarea colaborării cu toate instituţiile partenere, Parlament, guvern şi societatea civilă.
Preşedintele Curţii Europene de Conturi a subliniat că se impune flexibilizarea nevoilor de finanţare, reducerea birocraţiei şi sporirea gradului de absorbţie a fondurilor europene, acestea fiind priorităţi esenţiale, atât la nivelul instituţiilor europene, cât şi la nivelul parlamentelor naţionale.
Preşedintele Curţii Europene de Conturi efectuează luni şi marţi o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Curţii de Conturi, invitaţia adresată preşedintelui Curţii Europene de Conturi are loc în contextul preluării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, prilej cu care cei doi preşedinţi vor discuta despre importanţa dezvoltării şi consolidării relaţiilor de cooperare dintre cele două instituţii de audit, despre activitatea specifică a acestora, precum şi despre alte teme de interes comun.
Pe agenda oficialului european sunt prevăzute întrevederi şi cu premierul Viorica Dăncilă, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.
De asemenea, preşedintele Curţii Europene de Conturi va susţine un discurs în faţa studenţilor Academiei de Studii Economice din Bucureşti, urmat de o sesiune de întrebări.