TITULARIZARE 2019: Lovitură pentru profesorii care iau peste 7 la examen, legea a picat în Senat

Senatul a respins luni, în calitate de Cameră decizională, modificarea Legii Educaţiei Naţionale, reexaminată la solicitarea Curţii Constituţionale, act normativ care se referă la detaşarea personalului didactic titular.
Filip Stan
19 nov. 2018, 17:45
TITULARIZARE 2019: Lovitură pentru profesorii care iau peste 7 la examen, legea a picat în Senat

Legea, fiind organică, nu a întrunit numărul necesar de voturi (69) pentru a fi adoptată. Au fost înregistrate 57 de voturi ‘pentru’, 15 – ‘împotrivă’ şi şase abţineri.

După ce legea fost respinsă, PSD a solicitat pauză de consultări. După aproximativ trei minute, cvorumul a fost verificat, iar în sală se mai aflau 27 de senatori, motiv pentru care şedinţa a fost suspendată.

„Dat fiind faptul că majoritatea colegilor de la PSD au părăsit sala, o să vă rog să dăm un vot pentru a vedea dacă mai există cvorum de şedinţă. 27 de senatori prezenţi. Ne pare rău, la punctul 15 chiar era o lege importantă – Legea pensiilor. E mare păcat că PSD nu a stat să susţină această iniţiativă legislativă. Declar şedinţa închisă”, a spus senatorul PNL Alina Gorghiu, care a condus luni şedinţa plenului Camerei superioare a Parlamentului.

Senatorul PSD Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, i-a acuzat pe colegii din Opoziţie că „s-au răzbunat” pe elevii din învăţământul preuniversitar.

„Din păcate pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar, votul de astăzi a fost dat de senatorii Opoziţiei împotriva sistemului de educaţie din România, inclusiv respingerea unui raport care nu făcea altceva decât corela ceea ce a spus Curtea Constituţională. Modificările se refereau la (…) titularizarea în sistemul de învăţământ a celor care au luat note peste 7 în ultimii ani. (…) Sunt cazuri în care profesori iau note de 9 şi 10 şi nu reuşesc să se titularizeze pentru că nu există posturi. O a doua prevedere este legată de detaşarea personalului titular. În baza legii de azi (a respingerii actului normativ – n.r.) nu se vor mai putea detaşa profesorii. Şi, nu în ultimul rând, plata cu ora a profesorilor să fie consemnată sub un anumit aspect în condică. (…) E important să facem politica şcolii, nu politică în şcoală. Din păcate, cei din USR şi o parte din PNL au văzut acest aspect ca o răzbunare, împotriva elevilor din România”, a susţinut Pop.

Actul normativ respins prevedea că „detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează prin concurs sau concurs specific, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează pe o perioadă de 4 ani într-un interval de 10 ani, cu păstrarea calităţii de titular în învăţământul preuniversitar”.

Comisiile de învăţământ şi de constituţionalitate din Senat, prin raport, au propus plenului adoptarea actului normativ în forma Camerei Deputaţilor care eliminase un articol ce stipula: „cadrele didactice calificate, care au obţinut nota şi media de cel puţin 7 la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar în ultimii 10 ani şi care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în şedinţă publică organizată de inspectoratul şcolar, în unităţile de învăţământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/ catedra este vacant(ă)”. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație