Corpul de control al ministrului Transporturilor: Posibil prejudiciu de peste 19 milioane de lei la CFR Marfă şi deficienţe la Metrorex

Corpul de control al ministrului Transporturilor a constatat un posibil prejudiciu de peste 19 milioane de lei la CFR Marfă în urma unei licitaţii pentru transport de cărbune şi a transmis organelor competente să evalueze dacă această acţiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă.
Romania TV
22 nov. 2018, 09:06
Corpul de control al ministrului Transporturilor: Posibil prejudiciu de peste 19 milioane de lei la CFR Marfă şi deficienţe la Metrorex

Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a constatat, în urma unor verificări la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A, că instituţia ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitaţii pentru transport de cărbune, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Transporturilor.

Astfel, societatea CFR Marfă a participat la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune. Comisia de licitaţie a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziţia organelor de control, deşi putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei.

„Prin nereofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Şova consideră că în acest caz s-au creat premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat. Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a transmis organelor competente să evalueze dacă această acţiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă”, se arată în comunicat.

De asemenea, corpul de control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a constatat, în urma unor verificări la Metrorex privind respectarea prevederilor legale şi contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, deficienţe în implementarea proiectului care au dus la întârzieri şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie, iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Transporturilor, Corpul de control al ministrului Lucian Şova a făcut verificări la Metrorex privind respectarea prevederilor legale şi contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei – Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei – Universitate. Secţiunea Râul Doamnei – Haşdeu (Opera) – Structura de rezistenţă (“Proiectul”).

Verificările au avut loc în perioada 22-31 august 2018.

În urma controlului, au fost constatate deficienţe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului, dar şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

„În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existenţa unor nereguli şi/sau posibile fraude în implementarea Proiectului aşa cum sunt ele definite în Ordonanţa de urgenţă nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie, iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă”, arată sursa citată.

În urma analizării modului în care a fost pregătită şi derulată licitaţia publică şi a modului de stabilire a termenilor contractuali şi implementarea contractului, s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 de milioane de lei.

Având în vedere prevederile legale, precum şi faptul că proiectul este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea şi luarea măsurilor.

Totodată, membrii Consiliului de Administraţie al Metrorex precum şi conducerea societăţii vor analiza constatările şi concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, şi vor dispune măsurile legale pentru stabilirea, cercetarea şi sancţionarea după caz a personalului responsabil pentru deficienţele constatate.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Castelul ascuns din București de care 99% din locuitorii Capitalei n-au auzit. Este cochet, făcut în stil mediteranean și povestea lui captivează pe oricine
Capital.ro
Anunțul care i-a rupt inima Elenei Udrea. Alexandrov a spus direct: Să nu mai existe...
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Persoanele care au slăbit 10 kilograme într-o lună dezvăluie cele mai bune ponturi. „Vreau să împărtășesc exact ce am făcut”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Top cinci zodii care știu să se descurce în situații dificile
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”
Cancan.ro
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de cel mai mare interlop din India!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare la examenul auto. Decizie pentru șoferii cu permis de conducere categoria B
StirileBZI
Guvernul anunță plafonări de prețuri! Este vorba despre zeci de mii de produse alimentare
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Sistemul sanitar din România, blocat în birocrație: digitalizarea întâmpină obstacole majore
MediaFlux
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum câștigă bani WhatsApp? O privire detaliată asupra modelului de afaceri