Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a constatat, în urma unor verificări la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A, că instituţia ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitaţii pentru transport de cărbune, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Transporturilor.
Astfel, societatea CFR Marfă a participat la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune. Comisia de licitaţie a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziţia organelor de control, deşi putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei.
„Prin nereofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Şova consideră că în acest caz s-au creat premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat. Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a transmis organelor competente să evalueze dacă această acţiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă”, se arată în comunicat.
De asemenea, corpul de control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a constatat, în urma unor verificări la Metrorex privind respectarea prevederilor legale şi contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, deficienţe în implementarea proiectului care au dus la întârzieri şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie, iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Transporturilor, Corpul de control al ministrului Lucian Şova a făcut verificări la Metrorex privind respectarea prevederilor legale şi contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei – Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei – Universitate. Secţiunea Râul Doamnei – Haşdeu (Opera) – Structura de rezistenţă (“Proiectul”).
Verificările au avut loc în perioada 22-31 august 2018.
În urma controlului, au fost constatate deficienţe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului, dar şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.
„În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existenţa unor nereguli şi/sau posibile fraude în implementarea Proiectului aşa cum sunt ele definite în Ordonanţa de urgenţă nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie, iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă”, arată sursa citată.
În urma analizării modului în care a fost pregătită şi derulată licitaţia publică şi a modului de stabilire a termenilor contractuali şi implementarea contractului, s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 de milioane de lei.
Având în vedere prevederile legale, precum şi faptul că proiectul este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea şi luarea măsurilor.
Totodată, membrii Consiliului de Administraţie al Metrorex precum şi conducerea societăţii vor analiza constatările şi concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, şi vor dispune măsurile legale pentru stabilirea, cercetarea şi sancţionarea după caz a personalului responsabil pentru deficienţele constatate.