Comitetul Director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a analizat, în reuniunea sa de joi, afirmaţiile publice ale lui Ilan Laufer, după respingerea nominalizării sale ca ministru al Dezvoltării Regionale.
Ca urmare a acestei dezbateri, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic anunţă, într-un comunicat de presă, că respinge cu fermitate acuzaţiile de antisemitism la adresa preşedintelui Klaus Werner Iohannis.
Citeşte şi: Liviu Dragnea: Conferinţa lui Ilan Laufer de la PSD a fost „un incident de securitate”
„Preşedintele României a dovedit, de-a lungul timpului, o înţelegere deosebită atât pentru tragedia Holocaustului, la originea căruia a fost antisemitismul, în formele sale cele mai feroce, cât şi pentru suferinţele supravieţuitorilor Holocaustului. Preşedintele Klaus Iohannis a militat permanent pentru combaterea antisemitismului şi negaţionismului şi recunoaşterea, în repetate rânduri, a contribuţiei minorităţii evreieşti la crearea şi dezvoltarea României moderne”, scrie în comunicat, unde se arată că exemplul cel mai recent al acestei atitudini este decorarea de către preşedintele Iohannis a peste 40 de supravieţuitori ai Holocaustului, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului din România, în 9 octombrie 2018.
Potrivit aceleiaşi surse, meritele preşedintelui Klaus Iohannis în lupta pentru combaterea antisemitismului şi memoria Holocaustului au fost recunoscute şi de mari organizaţii evreieşti precum American Jewish Comitee, care i-a decernat, în anul 2017, distincţia „Lumina Popoarelor”.
„Totodată, FCER-CM nu poate fi de acord cu acuzaţii colective la adresa niciunei minorităţi. În ceea ce priveşte minoritatea germană din România, FCER-CM a avut şi are relaţii excelente de lucru şi de colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România, cu reprezentantul acestei etnii, un partener de lungă durată al FCER-CM în promovarea democraţiei şi a luptei împotriva antisemitismului. Subliniem în mod cu totul special că acuzaţiile de antisemitism şi invocarea atât a memoriei victimelor Holocaustului, cât şi a acestei tragedii a umanităţii nu pot şi nu trebuie să fie folosite într-un conflict politic. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic a luptat şi va lupta întotdeauna împotriva manifestărilor antisemite şi va lua orice măsuri sunt necesare pentru combaterea actelor reale de antisemitism, aceasta fiind una din misiunile sale fundamentale”, se arată în comunicatul semnat de Comitetul Director al FCER-CM.
De altfel, conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a avut o primă reuniune pentru a dezbate declaraţiile lui Ilan Laufer miercuri, când s-a asociat luării de poziţie a deputatului Silviu Vexler, care s-a disociat total de afirmaţiile lui Ilan Laufer.
Ilan Laufer a declarat, marţi seara, la sediul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe şeful statului că acesta este un gest dintr-un lung şir de acţiuni antisemite.
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic şi consideră că referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie, referindu-se la acuzaţiile lui Ilan Laufer, a cărui nominalizare în Guvern a respins-o.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură. Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român”, se arăta într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele consideră că aceste declaraţii reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială.
Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, consideră că declaraţia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe şeful statului de antisemitism, este emoţională, cu mult iz politic şi atâta tot, iar atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincţie acordată de American Jewish Committee.
La rândul său, deputatul Silviu Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a spus că termenul „antisemitism” este unul dureros şi dacă trebuie fundamente clare pentru a fi folosit. „Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat (…) Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv.”, a afirmat el.