O planetă de pe orbita stelei TRAPPIST-1 ar putea susţine viaţa

Una dintre cele şapte exoplanete descoperite pe orbita micuţei stele TRAPPIST-1 ar putea avea apă în stare lichidă şi ar putea susţine viaţa aşa cum o cunoaştem pe Pământ, conform unui nou studiu bazat pe modele climatice computerizate ce a fost publicat în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, informează luni SPACE.com.
Romania TV
27 nov. 2018, 16:33
O planetă de pe orbita stelei TRAPPIST-1 ar putea susţine viaţa

Localizată la aproximativ 39 de ani lumină distanţă de Pământ, TRAPPIST-1 este o stea pitică relativ rece, din clasa M, având aproximativ 9% din masa Soarelui şi 12% din diametrul solar. Această stea rece are pe orbită cel puţin 7 planete telurice de dimensiuni apropiate de cea a Pământului sau chiar mai mici.

Apelând la modele computerizate ale evoluţiei climatice terestre, cercetători de la Universitatea din Washington (UW) au simulat condiţiile de mediu de pe fiecare dintre cele 7 planete din jurul stelei TRAPPIST-1. Modelele au arătat că toate cele 7 exoplanete au evoluat probabil similar planetei Venus, ceea ce înseamnă că apa eventualelor oceane şi mări s-ar fi evaporat relativ repede după formarea acestor planete.

Conform acestor modele, cele şapte planete din sistemul stelar TRAPPIST-1 ar fi acoperite de atmosfere dense şi cu o compoziţie improprie vieţii. Cu toate acestea, una dintre planete, denumită TRAPPIST-1e, ar putea dispune încă de apă lichidă la suprafaţă şi ar putea susţine forme de viaţă similare celor terestre, conform studiului.

„Noi am modelat diferite tipuri de atmosfere care nu ne sunt familiare pentru că nu am dorit să pornim de la presupunerea că tot ce întâlnim în sistemul nostru solar se regăseşte şi în cazul altei stele”, a explicat coordonatorul acestui studiu de la UW, cercetătorul Andrew Lincowski. „Am derulat aceste simulări şi am observat cum ar fi arătat aceste diferite tipuri de atmosfere”, a adăugat el.

Planeta TRAPPIST-1e se află în interiorul zonei habitabile a stelei în jurul căreia orbitează, adică se află la distanţa în care este suficient de cald pentru ca apa să rămână la suprafaţă în stare lichidă şi suficient de rece pentru ca aceasta să nu se evapore complet, aşa cum este Pământul. De asemenea, este posibil ca această planetă să dispună de foarte mult oxigen. Pe măsură ce apa se evaporă de la suprafaţa planetei, vaporii rezultaţi, sub acţiunea radiaţiei ultraviolete stelare, se scindează în elementele componente ale apei, hidrogen şi oxigen. Hidrogenul este suficient de uşor pentru a părăsi atmosfera planetei, în pofida atracţiei ei gravitaţionale, dar oxigenul este o moleculă suficient de grea pentru a rămâne în atmosferă vreme îndelungată. Din acest motiv, planeta TRAPPIST-1e ar putea avea o atmosferă densă care să abunde în oxigen, formată prin procese diferite decât cele observate până în prezent.

„Această situaţie ar fi posibilă dacă această planetă a avut iniţial mai multă apă decât Pământul, Venus sau Marte”, a susţinut Lincowski. „Dacă planeta TRAPPIST-1e nu şi-a pierdut toată apa în prima parte a existenţei sale, azi ar putea să fie o lume a apelor, o planetă acoperită de un ocean global. În acest caz ar putea avea un sistem climateric similar celui terestru”, a adăugat el.

Alte două exoplanete din sistemul stelei TRAPPIST-1 par să orbiteze prin zona habitabilă. TRAPPIST-1d orbitează la limita interioară (dinspre stea) a acestei zone, în timp ce de la distanţă mai mare, planeta TRAPPIST-1h se află pe o orbită la limita exterioară a acestei zone.

„Această familie de exoplanete ne poate ajuta să înţelegem mai bine modul în care evoluează astfel de corpuri pe orbita unei stele foarte diferite faţă de Soare. Stelele pitice din clasa M sunt foarte diferite (de Soare) aşa că trebuie să ne gândim ce efecte chimice poate avea radiaţia unei astfel de stele asupra atmosferei unei planete şi cum afectează ea clima”, conform coordonatorului acestui studiu.

Pe lângă potenţialul de a exista condiţii pentru viaţă pe planeta TRAPPIST-1e, simulările computerizate folosite au indicat şi faptul că planeta TRAPPIST-1b, cea mai apropiată de steaua sa dintre cele şapte planete descoperite în sistemul TRAPPIST-1, este atât de fierbinte încât nu se pot forma nici măcar norii din acid sulfuric care acoperă planeta Venus.

Planetele TRAPPIST-1c şi d primesc cu puţin mai multă energie stelară decât primesc planetele Venus şi Pământ de la Soare, şi, drept urmare, au probabil atmosfere dense şi improprii vieţii. De asemenea, şi celelalte planete exterioare zonei habitabile, TRAPPIST-1f, g şi h ar putea fi nişte lumi acoperite de gheaţă, în funcţie de cât de multă apă s-a adunat pe ele de-a lungul timpului.

„Procesele prin care trec de-a lungul timpului planetele telurice, de tip terestru, sunt determinante pentru posibilitatea de apariţie a vieţii pe aceste planete, aşa cum este şi abilitatea noastră de a înţelege şi interpreta eventualele semne de viaţă pe care le-am observa”, a comentat şi Victoria Meadows, coautor al studiului şi profesor de astronomie la UW. „Acest studiu indică faptul că în curând am putea căuta efectele detectabile ale acestor procese în cazul exoplanetelor pe care le descoperim”, a adăugat ea.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor scăpa de ghinion în următoarele 3 zile. Noi oportunități și schimbări mari în viața acestor nativi
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie înlocuit! Decizie pentru cei născuți după 1971
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
SE SCHIMBĂ LEGEA! STOP risipă alimentară în România
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Persoanele care lucrează după ieșirea la pensie. Marea surpriză din lege
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Reginele TikTok-ului au împărțit același bărbat, căsătorit cu fosta lui Bodi! Patrulater amoros cu nume grele!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Incidente la metrou: două persoane au pulverizat substanțe din extinctoare pe Magistrala 2
MediaFlux
2000 de lei ÎN PLUS la PENSIE. Vine MAJORAREA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!