Amnistie pe plagiate. Doctoratele mai vechi de 10 sau 20 ani să nu mai fie verificate de plagiat, propune CNATDCU

Forul care verifică acuzațiile de plagiat în tezele de doctorat vrea să amnistieze plagiatorii “vechi”. “Propunerea a pornit de la cineva din comisia de drept de la CNATDCU, dar nu știu exact să vă spun cine, care într-o ședință ne-a spus că ar trebui să nu mai cercetăm de acum 50 de ani, că nu avem bază legală. Și atunci am spus: ok, haide să ne adresăm oficiului juridic”, a declarat președintele interimar al CNATDCU, Horia Iovu. Când a întrebat care să fie termenul până în care să se facă analizele de plagiat, membri ai conducerii CNATDCU “au spus că până în 10 ani, alții după ’90, alții după momentul în care s-au redactat electronic".
Iulian Tudor
28 nov. 2018, 07:13
Amnistie pe plagiate. Doctoratele mai vechi de 10 sau 20 ani să nu mai fie verificate de plagiat, propune CNATDCU

Contactat de Edupedu.ro, președintele interimar al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a declarat că le-a cerut membrilor din Consiliul General al instituției să vină „cu niște propuneri, dacă putem să luăm o astfel de hotărâre, până la ce dată (forul mai poate analiza plagiatele – n.red.), scrie edupedu.ro. Și au început să zică: unii până în 10 ani, alții după ’90, alții după momentul în care s-au redactat electronic, șamd”.

Citeşte şi Ultimatumul lui Liviu Dragnea pentru Tudorel Toader: să găsească o soluţie pentru amnistie şi graţiere până la finalul anului

„O să avem în 14 decembrie următoarea ședință, însă ordinea de zi este încărcată și mă îndoiesc sincer că vom lua o decizie. Trebuie să fie punctul de vedere juridic din Minister, ceea ce nu avem, adică cât este de legal sau nu și ce se poate face”, a precizat acesta pentru Edupedu.ro.

„Întrebarea către oficiul juridic sună așa: dacă CNATDCU are dreptul să ia o hotărâre privind data până la care se pot cerceta acuzațiile de plagiat. Asta este întrebarea” pe care Consiliul a trimis-o departamentului juridic al Ministerului Educației, a declarat Horia Iovu pentru Edupedu.ro. „Eu am niște îndoieli. S-ar putea să nu avem noi în mână această decizie, ci noi trebuie să executăm ceea ce ni se spune. Dacă Ministerul spune că trebuie să cercetez acum 40 de ani, trebuie să cercetez, nu că vreau eu sau nu vreau”, a continuat Iovu.

Acesta a afirmat pentru Edupedu.ro că „e lupta juriștilor între ei și observ tot mai mult că e mai mult juridică problema, decât tehnică. (…) Eu cred că o să ajungem la instanță cu treaba asta (stabilirea termenului de la care se amnistiază plagiatele – n.red.), pentru că nu o să ne înțelegem asupra termenului. Pe de o parte, în lege spune că trebuie să cercetezi indiferent de data la care a fost săvârșită presupusa abatere”.

Întrebat dacă normele de realizare a unei lucrări științifice nu sunt aceleași, indiferent de momentul realizării ei, Horia Iovu a răspuns: „depinde foarte mult de la domeniu la domeniu. Dacă mă întrebați la noi, la științe inginerești, evident că astea sunt universal valabile. Dar la colegii de la umaniste lucrurile stau un pic mai diferit întotdeauna. Evident că nu puteau lua (fără să citeze – n.red.), dar nu erau niște norme foarte clare. La inginerie, dacă ai o diagramă care este identică, e clar că același lucru, și acum 40 de ani, și astăzi. Sunt mult mai clare ca la ei, acolo sunt interpretabile întotdeauna. Se pune problema: pui ghilimelele, citezi în josul paginii sau citezi la sfârșit? Ei se leagă de faptul că nu era prevăzut că trebuia să citezi în josul paginii, ci puteai să citezi numai la sfârșitul lucrării”.

Horia Iovu a fost membru în 2012 în Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educatiei, prima instituție care a decis că Ponta nu ar fi plagiat în lucrarea de doctorat (detalii aici).

Este profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, și membru corespondent al fantomaticei Academii care o are pe Ecaterina Andronescu membru fondator și președinte al Secției „Științe chimice” – Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, potrivit CV-ului său.

Dintre sesizările recente de plagiat, amintim că Academia SRI și-a reclamat 8 doctori pentru plagiat – printre care un fost șef Antitero și un fost șef SPP, a relatat Pressone.ro. Majoritatea acestora au fost susținute în 2010, deci acum 18 ani.

O altă sesizare recentă de plagiat se referă la teza de doctorat a șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Superalimentul care este „o adevărată pastilă de sănătate”. Deși are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejează inima și ajută la slăbit, mulți români evită să-l consume
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Angela Gheorghiu, cină cu Principele Nicolae. ”Mița Biciclista” i-a găzduit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Anunțul venit chiar acum din străinătate
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Prognoza meteo: Vreme mai caldă și precipitații deficitare în următoarele patru săptămâni
MediaFlux
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!