UE condamnă intervenţia rusă împotriva navelor ucrainene, dar nu ia în calcul noi sancţiuni

Uniunea Europeană s-a declarat miercuri "extrem de preocupată" de "creşterea periculoasă" a tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi măsuri pentru a sancţiona operaţiunea militară rusă împotriva navelor ucrainene, relatează AFP.
Romania TV
28 nov. 2018, 21:40
UE condamnă intervenţia rusă împotriva navelor ucrainene, dar nu ia în calcul noi sancţiuni

Update: Kremlinul a respins joi acuzaţiile ucrainene că Rusia restricţionează transportul maritim în apropiere de Crimeea în cadrul a ceea ce Kievul a numit o blocadă de facto a porturilor sale de la Marea Azov, informează Reuters.

Vorbind cu reporterii într-o conferinţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că nu ştie despre o astfel de problemă şi că traficul maritim se desfăşoară normal prin Strâmtoarea Kerci, controlată de ruşi şi care separă Marea Neagră şi Marea Azov. Potrivit lui Peskov, uneori au loc întârzieri în zonă din cauza vremii nefavorabile.

„Suntem consternaţi de această utilizare a forţei de către Rusia care, într-un context de militarizare crescândă în regiune, este inacceptabilă”, au declarat guvernele celor 28 de ţări ale UE într-o declaraţie publicată de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini după trei zile de discuţii.

Dificultăţile întâmpinate în redactarea acestei declaraţii comune stă mărturie serioaselor divergenţe dintre statele europene, au declarat pentru AFP surse diplomatice.

Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei trebuie decisă în unanimitate de Cei 28. „Este prea devreme pentru a lua în calcul aşa ceva”, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse. Polonia a susţinut ideea de a impune noi sancţiuni, dar mai multe state, şi în special Franţa şi Germania, au considerat acest demers prematur.

Guvernele europene nu au exclus totuşi adoptarea de noi sancţiuni, precizează AFP. UE a impus sancţiuni economice Rusiei în iulie 2014.

„Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape situaţia şi să acţioneze de manieră adecvată, în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali”, au avertizat ele în declaraţia lor.

Statele UE au cerut Rusiei „să asigure o trecere liberă şi fără obstacole prin strâmtoarea Kerci cu destinaţia şi dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional”.

De asemenea, declaraţia face apel la toate părţile să dea dovadă „de cea mai mare reţinere pentru dezamorsarea imediată a situaţiei”.

„În acest context, facem apel cu fermitate la Rusia să elibereze fără condiţii şi fără întârziere navele capturate, echipajul şi echipamentele lor”, mai menţionează textul citat.

Uniunea Europeană a reamintit că „anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 rămâne o sfidare directă a securităţii internaţionale, cu grave implicaţii pentru ordinea juridică internaţională, care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor”.

„Ne reafirmăm condamnarea acestei încălcări a dreptului internaţional”, subliniază declaraţia.

„Construcţia podului din strâmtoarea Kerci constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, adaugă Cei 28.

„Uniunea Europeană reafirmă că susţine fără rezervă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul frontierelor sale internaţional recunoscute”, au conchis statele membre ale blocului comunitar.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români care au mers în Grecia. Se întâmplă din ce în ce mai des: “Poliția nu a luat nicio măsură”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă. Avem cifrele
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum se simte înotătorul înainte de ultima lui cursă de la JO 2024: „Nu voi putea să intru fără trac”
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Avertizare cod galben de caniculă pentru joi: temperaturi de până la 36 de grade în Bucureşti şi jumătate din ţară
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?