PROGNOZA METEO de Sărbători: Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

PROGNOZA METEO de Sărbători. ANM a actualizat previziunile pentru luna decembrie. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.
Filip Stan
30 nov. 2018, 11:16
PROGNOZA METEO de Sărbători: Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

Săptămâna 03.12.2018 – 10.12.2018

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI: Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice și la munte, iar în extremitatea sudică a țării acestea se vor situa ușor sub cele normale. În restul teritoriului temperaturile vor fi în general apropiate de cele specifice la această dată.

Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în această săptămână vor fi mai ridicate decât cele normale ale perioadei, excedent ce va fi mai pronunțat în nord-vestul teritoriului. În restul țării regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel climatologic normal pentru această perioadă.

Săptămâna 10.12.2018 – 17.12.2018

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI: Temperatura aerului va avea valori în general în jurul mediilor climatologice ale intervalului, posibil ușor mai ridicate în vestul, nord-vestul și centrul țării.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII: Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal al perioadei, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 17.12.2018 – 24.12.2018

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI: Temperatura aerului va avea valori în apropiate de normele climatologice ale acestei săptămâni în regiunile estice, sudice și sud-estice. În restul țării valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII: Regimul pluviometric va fi în general deficitar în sudul, estul și sud-estul țării, iar în rest va fi apropiat ce cel normal al acestei săptămâni.

Săptămâna 24.12.2018 – 31.12.2018

TEMPERATURA MEDIE A AERULUI: Mediile valorilor termice se vor situa peste cele normale, specifice perioadei, la nivelul întregii țări.

CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII: Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în acest interval vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, pe întreg teritoriul României.

CARACTERIZAREA CLIMATICĂ A LUNII DECEMBRIE

Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6ºC faţă de ultima lună de toamnă. 

Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2017 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafețe mai extinse doar în sudul și în vestul țării precum și în Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oravița, iar cele cuprinse între 0 și 2ºC caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile și câmpiile din vestul țării. Valori negative, -2 … 0ºC se regăsesc în Moldova, centrul Podișului Transilvaniei, Maramureș, Dealurile Subcarpatice precum și la altitudini mai joase din Carpații Occidentali. Temperatura scade la circa -4 … -2ºC în depresiunile din estul Transilvaniei.

În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6ºC. Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc. Temperatura minimă absolută din decembrie în România este -34,5ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998. La Bucureşti, minima absolută este de -26,4ºC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret. Chiar şi în decembrie, dar mai rar, patrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice.

Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4ºC şi a fost înregistrată la Câmpina în data de 5 decembrie 1985. La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 ºC înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903. Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantități medii lunare mai ridicate în partea vestică a țării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană și mai scăzute, în medie cu 10 – 20 l/m2 , în cea estică. Cele mai mici valori, sub 30 l/m2 , caracterizează Podișurile Moldovei, Bârladului, Târnavelor precum și Depresiunea Brașovului și parțial Delta Dunării. În estul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și mare parte din Podișul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 l/m2 , iar pe măsură ce înaintăm spre vest cantitățile de precipitaţii cresc în medie la 40 – 50 l/m2 în vestul și centrul Câmpiei Române și în Câmpia de Vest și, la peste 50 l/m2 , în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali unde, pe areale restrânse, cantitățile depășesc chiar 75 l/m2 . Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 349,4 l/m2 , la Stâna de Vale, în anul 1993.

La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 184,6 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1969. La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 58,6 l/m2 , înregistrată în 3 decembrie 1911, la Bucureşti-Filaret.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă