ADVERSARI ROMANIA EURO 2020. LIVE VIDEO tragerea la sorţi. România îşi va afla duminică adversarele din grupa preliminară a EURO 2020 la fotbal, după tragerea la sorţi programată pe 2 decembrie la Dublin, una dintre cele 12 gazde ale competiţiei continentale.
Tragerea la sorţi live video aici sau AICI
Bucureştiul (Arena Naţională) va fi gazda a patru meciuri de la turneul final aniversar de peste doi ani, 3 partide din cadrul Grupei C (14, 18 şi 22 iunie) şi o optime de finală (29 iunie).
La tragerea la sorţi de duminică, naţionala României se va afla în urna a patra valorică, acestea fiind realizate pe baza rezultatelor din prima ediţie a Ligii Naţiunilor.
Cele 55 de selecţionate vor fi împărţite în 10 grupe (5 grupe de câte 5 echipe si 5 grupe de câte 6). La EURO 2020 se vor califica doar primele două clasate din fiecare grupă.
UEFA a anunţat că într-o grupă pot face parte cel mult două echipe care găzduiesc meciuri la turneul final, astfel că naţionala noastră n-ar putea fi în aceeaşi grupă cu Spania şi Germania, cu Anglia şi Germania, cu Olanda şi Germania sau cu Italia şi Germania.
După eşecul din Liga Naţiunilor, România şi-a diminuat serios şansele pentru a avea parte de o grupă accesibilă. A căzut în urna a 4-a valorică, iar la turneul final se vor califica direct doar primele două clasate! Totuşi, vom avea un as în mânecă la tragere!
Datorită faptului că suntem una dintre ţările care va organiza meciuri la Euro 2020, vom putea beneficia de un criteriu pe care UEFA l-a introdus special la ţintarul de duminică:
„Pentru a putea permite tuturor celor 12 ţări gazdă ale turneului final să se califice, atunci în aceeaşi grupă vor fi cel mult două astfel de naţionale”.
Iar lista cuprinde, pe lângă România: Spania, Italia, Anglia, Olanda, Germania, Rusia, Danemarca, Irlanda, Scoţia, Ungaria şi Azerbaidjan.
Primele 9 reprezentative din această listă sunt din primele 3 urne valorice.
Spre exemplu, dacă Germania va nimeri într-o grupă cu Spania, Italia, Anglia sau Olanda, atunci noi nu vom putea să evoluăm tot acolo. La fel şi alte variante ce nu par deloc la îndemână. Exemple: Spania-Rusia, Anglia-Rusia, Olanda-Danemarca.
Chiar dacă scăpăm de anumite combinaţii pe care nu ni le-am dori sub nici o formă, tot rămân multe variante extrem de rele. Putem fi în grupă cu Franţa, care nu va organiza meciuri le Euro, cu Germania, dar şi cu Serbia, fiindcă nici naţionala de la Belgrad nu e pe lista celor care au stadioane pentru Euro 2020!
URNA 1: Anglia, Spania, Italia, Olanda
URNA 2: Germania, Rusia, Danemarca
URNA 3: Irlanda, Scoția
URNA 4: Ungaria, România
URNA 5: Azerbaidjan
Nu vor putea face parte din aceeaşi grupă:- Rusia şi Ucraina, oricum nu puteau fiind în aceeaşi urnă valorică- Kosovo şi Serbia- Kosovo şi Bosnia- Armenia şi Azerbaidjan, oricum nu puteau fiind în aceeaşi urnă valorică- Spania şi Gibraltar.
Din cauza distanţelor foarte mari între anumite ţări
…… Azerbaiidjan va mai putea fi în grupă cu cel mult una dintre: Gibraltar, Islanda, Portugalia
… Islanda va mai putea fi în grupă cu cel mult una dintre: Armenia, Cipru, Georgia şi Israel
… Kazahstan va mai putea fi în grupă cu cel mult una dintre: Andora, Anglia, Franţa, Feroe, Gibraltar, Islanda, Malta, Irlanda de Nord, Portugalia, Irlanda, Scoţia, Spania, Ţara Galilor
URNA 1: Elveţia, Portugalia, Olanda, Anglia, Belgia, Franţa, Spania, Italia, Croaţia, Polonia
URNA 2: Germania, Islanda, Bosnia, Ucraina, Danemarca, Suedia, Rusia, Austria, Ţara Galilor, Cehia
URNA 3: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Scoţia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Bulgaria, Israel
URNA 4: Ungaria, România, Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia, Lituania, Georgia
URNA 5: Macedonia, Kosovo, Belarus, Luxemburg, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Gibraltar, Feroe
URNA 6: Letonia, Lichtenstein, Andorra, Malta, San Marino
GRUPA INFERNALĂ
Franţa
Germania
Serbia
România
Macedonia
Letonia
GRUPA ACCESIBILĂ
Polonia
Cehia
Irlanda de Nord
România
Gibraltar
San Marino
Aflat în studioul Telekom Sport, selecţionerul României a dezvăluit cum şi-ar dori să arate componenţa grupei din care va face parte echipa pe care o antrenează. „Polonia, Austria, Irlanda de Nord, România, Gibraltar, iar din ultima urnă oricare, n-am nici o preferinţă. Aş vrea să evităm Spania din prima urnă valorică, dar şi Serbia din a 3-a”, a declarat Cosmin Contra.
Ultimele patru naţionale calificate la turneul final vor fi stabilite în urma play-off-ului Ligii Naţiunilor, în martie 2020. Cele mai bune 4 echipe din fiecare ligă dintre cele care nu obţin calificarea prin intermediul preliminariilor (repartizarea se face pornind de la Liga D spre Liga A, cu posibilitatea alocării locului unei echipe dintr-o ligă inferioară în eventualitatea în care toate celelalte sunt deja calificate) îşi vor disputa câte un loc la EURO.
Se vor juca semifinale, într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate în Liga Naţiunilor, şi finala (gazda va fi trasă la sorţi). Câştigătoarea play-off-ului fiecărei ligi va merge la EURO 2020.